Η Κύπρος υπέγραψε το Πρωτόκολλο 15 για τη μεταρρύθμιση του ΕΔΑΔ


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Ανάμεσα στις χώρες που δεν το υπέγραψαν ακόμη είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

Το Πρωτόκολλο, που θα πρέπει να υπογραφεί και από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, αφορά τις μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν να γίνουν στη νομολογία του ΕΔΑΔ, προκειμένου να επιτευχθεί, τόσον η αποσυμφόρηση του από το πλήθος των μη παραδεκτών προσφυγών που το έχουν κατακλύσει, όσον και η αποδοτικότερη λειτουργία του.

Με το Πρωτόκολλο εισάγεται στο προοίμιο της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρητή αναφορά στην αρχή της επικουρικότητας μεταξύ των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ανάμεσα στις άλλες αλλαγές που προβλέπει περιλαμβάνεται η μείωση του χρόνου υποβολής προσφυγής στο Δικαστήριο, στους τέσσερεις από έξι μήνες που ήταν μέχρι σήμερα, μετά την εξάντληση των ένδικων μέσων στην πατρίδα των ενδιαφερομένων.

Το Πρωτόκολλο 15 υπεγράφη κατά την τελετή από Αρμενία, Ανδόρα, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, και Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα θα υπογραφεί και από την Αυστρία και τη Σουηδία.

πηγή: ΚΥΠΕ