Η μεγάλη στιγμή της «Αφροδίτης»

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Oπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ότι σκοπός της γεώτρησης, που θα διαρκέσει από τρεις εως τέσσερις μήνες, είναι η διακρίβωση του μεγέθους και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κοιτασμάτων. Μάλιστα, ο κος Λακκοτρύπης ανέφερε τα εξής κομβικά σημεία του οδικού χάρτη του φυσικού αερίου της Κύπρου: 

– Μνημόνιο Συναντίληψης και Συμφωνία για το Έργο του τερματικού υγροποίησης με τη Noble Energy. Διαπραγματεύσεις και υπογραφή της Συμφωνίας για το Έργο το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

– Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Noble Energy για το τεμάχιο 12. Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2014. Η γεώτρηση Α-2, η οποία ξεκινά αύριο, είναι μέρος της όλης διαδικασίας αξιολόγησης.

– Συμφωνίες πώλησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Heads of Agreement[s]) αφορούν μακροχρόνια συμβόλαια, τρίτο με τέταρτο τρίμηνο του 2014.

– Τελική Επενδυτική Απόφαση για το τερματικό υγροποίησης, το τρίτο τρίμηνο του 2015.

– Έλευση στην Κύπρο των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, το τρίτο τρίμηνο του 2018.

– Πρώτες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12, το τρίτο τρίμηνο του 2019.

– Δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων από τα υπόλοιπα τεμάχια. Πρώτες ενδείξεις εντός του 2014.

Μιλώντας στο ραφιόφωνο του ΡΙΚ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΚΡΕΤΗΚ, Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι έχει συσταθεί τεχνική ομάδα, η οποία θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την περιοχή της γεώτρησης και θα γίνεται άμεση ενημέρωση των μέσων μαζικής επικοινωνίας και του κοινού για την πορεία των εργασιών αλλά και τις ακριβείς ποσότητες του εμπορεύσιμου κοιτάσματος.