Η Συμμαχία Πολιτών αλλάζει τον χάρτη του “κέντρου”

 


  Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Του Σωτήρη Παπαδοπούλου

Τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία τοποθετούν το Κίνημα στο όριο του 10% με αναγωγή, ποσοστό που ανατρέπει τον χάρτη του κέντρου.

Χοάνη ψήφων αποτελεί κυρίως το ΔΗΚΟ ακολουθεί το ΑΚΕΛ, το ΕΥΡΩΚΟ και η ΕΔΕΚ.

Ο Γιώργος Λιλλήκας εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τα σημεία των καιρών:

1. ΔΗΚΟ: οι προεδρικές εκλογές χώρισαν τους ψηφοφόρους του στα δύο. Μετεκλογικά, στελέχη που θα στήριζαν την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδοπούλου, διαγράφηκαν και πια ανήκουν στην Συμμαχία. Το τελικό crash test θα είναι οι εσωκομματικές εκλογές. Το αποτέλεσμα θα κρίνει και την τελική βάση ψήφων ενόψει της πρώτης εμφάνισης στις Ευρωεκλογές του 2014.

2. ΑΚΕΛ: Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά “έσωσε” το γόητρο της αριστεράς και περιόρισε τις εκροές προς τον κ. Λιλλήκα, ο οποίος όμως δείχνει να παγιώνει όμως αυτό το ποσοστό που πήρε και από το κόμμα που τον δημιούργησε.

3. ΕΥΡΩΚΟ: Ένα κόμμα τραγωδία. Οσοι στήριξαν τον Γιώργο Λιλλήκα στις Προεδρικές ανήκουν πια στην Συμμαχία.

4. ΕΔΕΚ: Το κόμμα που στήριξε επίσημα τον κ. Λιλλήκα τώρα θα βρεθεί απέναντι του.

Η δυναμική της Συμμαχίας ωστόσο δείχνει να προκαλεί τριγμούς. Η Συμμαχία με Πρόεδρο τον Γιώργο Λιλλήκα θα έχει πέντε συντονιστές και 15μελή πολιτική σύγκλητο. Τα πρόσωπα που ήταν στην πρώτη γραμμή στις Προεδρικές θα έχουν τις ηγετικές θέσεις της Συμμαχίας.

Τα ονόματα που θα βλέπουμε στις πολιτικές κόντρες στα κανάλια θα είναι:

Νίκος Κουτσού

Άγης Αγαπίου

Στέλιος Αμερικάνος

Σίμος Αγγελίδης

Τάσος Κύζας

Σταύρος Αλαμπρίτης 

Το μέλλον θα δείξει εάν φτάνει η σύμπνοια στο κυπριακό, ώστε η Συμμαχία να διαδραματίσει πολιτικό ρόλο. Μετά τον Δεκέμβρη όπου θα έχουμε νέα ηγεσία ΔΗΚΟ, θα μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε, εάν στις Ευρωεκλογές του 2014 θα ανατρέψει τα δεδομένα και θα “κλέψει” μια έδρα απο το ΔΗΚΟ ή την ΕΔΕΚ.