Οικοδόμoι:”Στον κλάδο μας δεν κινείται φύλλο-πιάνουμε πάτο”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Προσθέτει ότι “το πρόβλημα ανεργίας στον Κατασκευαστικό Τομέα συνεχίζει να διογκώνεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2013 με τις προοπτικές για το άμεσο μέλλον να είναι δυσοίωνες”.

Σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ, ο Δείκτης Δραστηριότητας, ο οποίος καταγράφει αρνητικό πρόσημο -60% για την περίοδο Ιανουάριος – Απρίλιος 2013, “φαίνεται ότι έχει πλησιάσει στον πάτο μιας και αρκετοί από τους εργολάβους δεν έχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω μείωση των εργασιών τους αφού τους έχουν απομείνει ελάχιστες ή καθόλου εργασίες, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει να καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία, μεγάλος αριθμός εργοληπτών που σταδιακά αποχωρούν ή έχουν ήδη αποχωρήσει από την Κατασκευαστική βιομηχανία”.

“Πλέον τα χαμηλά ποσοστά υφίστανται σταθερά σε όλες τις επαρχίες και σε όλες τις τάξεις των εργοληπτών”, αναφέρει η Ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι η διαχρονική τάση συνεχίζει να μην δείχνει καθόλου σημεία ανάκαμψης, αντιθέτως είναι καθοδική, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού επιβεβαιώνει ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται καμία προοπτική εξόδου από την ύφεση στην οποία βρίσκεται ο Τομέας.

Η ΟΣΕΟΚ, οι κυριότεροι λόγοι που οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι η ανεπαρκής έως ανύπαρκτη ζήτηση για κατασκευαστικές επενδύσεις, η οικονομική κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας και δανειοδότησης που ολοένα και επιδεινώνονται, ιδίως μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας και την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υφίσταται.

Σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ, ακόμη ένας Δείκτης που επιβεβαιώνει τη μεγάλη κρίση που περνά ο Κατασκευαστικός Τομέας είναι ο Δείκτης Μηνών για την Ολοκλήρωση Υφιστάμενων Εργασιών που βλέπουμε να μειώνεται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα να βρίσκεται στο χαμηλότερο του σημείο (μέσος όρος 4,6 μήνες εναπομείναντων εργασιών με τα υφιστάμενα συμβόλαια).

“Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότεροι εργολάβοι μένουν χωρίς δουλειές και είναι αντιμέτωποι με πολύ δυσοίωνες προοπτικές για το άμεσο μέλλον”, καταλήγει η Ομοσπονδία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ