Εισήγηση Αναστασιάδη για το νέο Εθνικό Συμβούλιο

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα Τρίτη (18/6), στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, μια συνεδρία κατεξοχήν ενημερωτικού και διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τα όσα διαδραματίστηκαν όλη αυτή την περίοδο από την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και κυρίως για τις σημαντικές του συναντήσεις με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ερικ Ρούμπιν και για την επίσκεψη του στη Γαλλία και ιδιαίτερα για τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ολάντ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεξήγησε το έγγραφο-εισήγησή του που αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τη νέα σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου όπως και της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων, καθώς και για ένα κοινό πλαίσιο για τη διαχείριση και για τις θέσεις επί του κυπριακού προβλήματος την επόμενη σημαντική περίοδο.

Ορίστηκε για τις 2 Ιουλίου σύσκεψη αρχηγών η οποία θα επεξεργαστεί όλα αυτά τα θέματα και με βάση την εισήγηση του Προέδρου. Στη σημερινή συνεδρία κατατέθηκαν εισηγήσεις και από δύο κόμματα και ορίστηκαν ολοήμερες συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 και 17 Ιουλίου, όπου θα παρθούν αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς ποια είναι η γενική φιλοσοφία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται «ουσιαστικά για τις βασικές προεκλογικές θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη που αφορούν τη σύσκεψη αρχηγών και το ρόλο της όπως και το ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, τα θέματα όπως έχουν κατατεθεί και που αφορούν τα ζητήματα πλειοψηφιών και αποφάσεων εντός του Εθνικού Συμβουλίου, θέματα που έχουν σχέση με ζητήματα διαχείρισης σε καθημερινή βάση, τη σύσταση Ομάδων Εργασίας, θέματα που αφορούν νομικούς συμβούλους, ακόμα και την πρόταση που αφορά Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών και άλλα».

Κληθείς να πει τι έχουν καταθέσει κάποια κόμματα στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έχουν καταθέσει -με δική τους πρωτοβουλία -οι Οικολόγοι και η ΕΔΕΚ αναφορικά με τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου».  

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σήμερα στο θέμα διορισμού διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «αυτές οι συζητήσεις έπονται στη σύσκεψη αρχηγών και στο Εθνικό Συμβούλιο κατά τις ολοήμερες συνεδρίες του που επίκεινται».

Κληθείς να πει αν μέχρι τις 17 Ιουλίου, όταν δηλαδή ολοκληρωθούν οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, θα διοριστεί διαπραγματευτής, ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι «θα παρθούν οι αποφάσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να προκαταλάβουμε το ζήτημα από τώρα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συζήτηση για το ποιος θα οριστεί συνομιλητής εκ μέρους μας – και επιμένω στη λέξη ‘συνομιλητής’ – διότι θεωρώ ότι πρέπει να είναι μια συλλογική απόφαση.

Πιστεύω πως και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από αυτό το έγγραφο-εισήγηση είναι σαφής, ότι, δηλαδή, καθιστά αυτή τη σημαντική απόφαση ως κατεξοχήν συλλογική, όπως και για τα άλλα θέματα που αφορούν τις Ομάδες Εργασίες και την ευρύτερη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση αν ο συνομιλητής θα μπορεί να διαπραγματεύεται ή αν θα περιοριστεί στο να μεταφέρει απόψεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «κατ’αρχήν θα ήταν λάθος να απαντηθεί αυτό δημοσίως. Αυτό αφορά τη συλλογική σοφία του Εθνικού Συμβουλίου».