Καρφί ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση φέρνει σύμβουλο ιδιωτικοποιήσεων με €150χιλ

Στη δημοσιότητα έδωσε προσχέδιο της πρότασης του υπουργού Οικονομικών προς το υπουργικό Συμβούλιο για πρόσληψη Εξωτερικού Συμβούλου για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου. 

Στο προσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών ζητά άμεση εξουσιοδότηση από το Υπουργικό για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών προς υλοποίηση του άρθρου 3.6 του μνημονίου με κόστος που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ €100.000 με €150.000

Αναλυτικά:

“Είναι σ’ όλους γνωστή η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών. Μάλιστα αυτή του τη δέσμευση την έθεσε γραπτώς σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους των Ημικρατικών Οργανισμών.

Προτού καν στεγνώσει το μελάνι της επιστολής – δέσμευσης, ήλθε η συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup δια της οποίας αναίρεσε όλες σχεδόν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στον κυπριακό λαό.

Δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις των Προέδρων των Δ.Σ. των μεγάλων και κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών και παρά την πρόταση τους ν’ αναλάβουν οι ίδιοι οι Ημικρατικοί την αποπληρωμή μέρους του χρέους προς την Τρόικα, ποσό δηλαδή αντίστοιχο προς τα έσοδα από πιθανή πώληση των Ημικρατικών, η κυβέρνηση προχωρεί με ταχύτητα στο ξεπούλημα τους.

Στα πλαίσια των δεσμεύσεων έναντι της Τρόικας για ξεπούλημα των Ημικρατικών σε ιδιώτες εντάσσεται και η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών προς το Υπουργικό Συμβούλιο για πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου για τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτή η πρόταση αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση είναι πολιτικά προσηλωμένη στη φιλοσοφία των ιδιωτικοποιήσεων και αρνείται πεισματικά να μελετήσει άλλες προτάσεις και εναλλακτικές επιλογές με στόχο τη διάσωση του εθνικού πλούτου.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε την Κυβέρνηση να κάμει δεύτερες σκέψεις και να μελετήσει τις προτάσεις των Προέδρων των Ημικρατικών Οργανισμών οι οποίες μπορούν κατά την άποψη μας ν’ αποτελέσουν μια διέξοδο με στόχο την αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων.

Η πορεία προς τις ιδιωτικοποιήσεις επιβεβαιώνει την ορθότητα της θέσης μας ότι η παραμονή στο μνημόνιο επιφυλάσσει πολλά δεινά για τον κυπριακό λαό”.