Κηδεύτηκε μια ακόμη ηρωίδα – εκγλωβισμένη από το Λεονάρισσο


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου του Προσφυγικού Συνοικισμού Τσακκιλερού.

Στον επικήδειό του λόγο, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, είπε ότι “αποχαιρετούμε την ηρωίδα Παναγιώτα Κανακά, η οποία ήταν γενναία στη ζωή και στον θάνατο”. 

Πρόσθεσε ότι η Παναγιώτα, «ήθελε να ζήσει και να ταφεί στο Λεονάρισσο. Το έλεγε και το επαναλάμβανε».

Μιλώντας για τη ζωή της, είπε ότι «στα 64 της χρόνια έδιδε μαθήματα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας. Την αγαπούσαν και την σέβονταν οι Τούρκοι που μεταφυτεύτηκαν στο χωριό της και άρπαξαν τα σπίτια και τις περιουσίες μας, που κατακρατούν μέχρι σήμερα. Ως καλή ράπτρια τους εξυπηρετούσε και αυτούς ως ανθρώπους».

Ο κ. Φαλάς πρόσθεσε ότι η «γη του αγαπημένου της χωριού, του όμορφου Λεναρίσσου, θα δεχθεί σε λίγες ώρες την σεπτή σορό της λεβέντισσας Καρπασίτισσας για μόνιμη και παντοτινή παραμονή, αιώνιο σύμβολο αντίστασης και αγώνα».

Ανέφερε ακόμη ότι «οι Τούρκοι πήραν προχθές την πρωτοβουλία και καθάρισαν το Κοιμητήριο του Λεοναρίσσου για να υποδεχθεί την Παναγιώτα. Είπαν και ότι θα ‘επιτρέψουν’ να τοποθετηθεί σταυρός στον τάφο της. Ας το εκλάβουμε ότι το εκστόμισαν στην αφέλειάς τους, αφού πίστεψαν ότι οι τόποι μας, οι ελληνικοί και χριστιανικοί δια μέσου των αιώνων και των χιλιετιών, τους ‘ανήκουν’».

«Ελληνίδες και Ελληνες γρηγορείτε. Η Παναγιώτα είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες. Στο Λεονάρισσόν μας, μένουν μόνο δύο, ο Θεωρής Γιαννή και η Νιόβη Χριστοφόρου που βρίσκονται όμως στις ελεύθερες περιοχές  για λόγους υγείας προς το παρόν», είπε ο κ. Φαλάς.

Ευχήθηκε τέλος, όπως τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο της Παναγιώτας στον Αγιο Δημήτριο του Λεοναρίσσου, που σήμερα είναι τζαμί, υπό καθεστώς ελευθερίας. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ