Κρίνεται σήμερα το άνοιγμα κεφαλαίου στις ενταξιακές ΕΕ-Τουρκίας


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Οι προσπάθειες που κατέβαλε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και χθες, η Ιρλανδική Προεδρία δεν απέδωσαν καρπούς, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία διατύπωσαν επιφυλάξεις τόσο στην αρμόδια ομάδα εργασίας, όσο και στο επίπεδο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται το άνοιγμα του τουρκικού κεφαλαίου και η Ιρλανδική Προεδρία έχει συγκαλέσει Διακυβερνητική Διάσκεψη για αύριο, 26 Ιουνίου, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό. Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία εξέφρασαν επιφυλάξεις, κάτι που συνέδεσαν με την υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από τις τουρκικές Αρχές ασφαλείας κατά διαδηλωτών.

Διμερείς διαβουλεύσεις διενεργήθηκαν χθες και εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν και σήμερα, με στόχο την διαφοροποίηση της θέσης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας και το άνοιγμα του τουρκικού κεφαλαίου. Πρωτοβουλία για γεφύρωση των διαφορών έχει αναλάβει και η Βρετανία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κοινοτικές πηγές συντηρούν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά σημειώνουν ως εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια διαφοροποίησης της θέσης του Βερολίνου, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στη Γερμανία σε δύο περίπου μήνες. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία», δήλωσε χθες ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Σπίντελεγκερ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν δείγματα γραφής από την Άγκυρα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης πριν αποφασιστεί το άνοιγμα του Κεφαλαίου.

Αντίθετα, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ εμφανίζεται από τους πλέον θερμούς υποστηρικτές του ανοίγματος του Κεφαλαίου, δηλώνοντας χθες στο Λουξεμβούργο ότι δεν πρέπει η ΕΕ να πορεύεται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, και διατύπωσε και αιχμές για τη γερμανική στάση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία έχει στείλει μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν ανοίξει το κεφάλαιο «Περιφερειακή Πολιτική», τότε θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της έναντι της ΕΕ.

πηγή: ΚΥΠΕ