Κύπρος – Γαλλία: Διεύρυνση συνεργασίας στο θέμα Άμυνας (pics)


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογο του  Jean Yve Le-Drian.

Όπως αναφέρεται, οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για θέματα διεθνούς και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια τη συνάντησης επαναβεβαίωσαν  τις στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν Κύπρος και Γαλλία στη διατήρηση και εμβάθυνση του εξαίρετου επιπέδου των σχέσεών τους σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

 

Ο κ. Φωτίου, προστίθεται,  επανέλαβε ότι η Γαλλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της Δημοκρατίας εντός Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι δίδεται ιδιαίτερη σημασία από μέρους της Δημοκρατίας στη συνέχιση αυτής της αγαστής συνεργασίας.

Αναφέρεται επίσης ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε περαιτέρω ενεργοποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας, αμυντική συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών καθώς επίσης και η εξέταση πραγματοποίησης κοινών ασκήσεων έρευνας και διάσωσης

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Φωτίου ενημέρωσε εξάλλου τον κ. Le Drian για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική υποστήριξη της Γαλλίας τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο όπως επίσης και για τις σταθερές θέσεις αρχών που τηρεί για λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο ζήτημα που αφορά την προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς και στις συνεχείς απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Αφού οι δυο Υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση και τις τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία,   συμφώνησαν όπως διευρύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους όσον αφορά στην αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προστίθεται.  

Η ατζέντα των δυο Υπουργών, συνεχίζει η ανακοίνωση, περιελάμβανε επίσης συζήτηση για τις προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την ενεργειακή και την θαλάσσια ασφάλεια. 

Όπως αναφέρεται, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων ενόψει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου 2013, κατά το οποίο θα συμφωνηθούν τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας ενημερώθηκε από τον κ.Φωτίου για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα για το συνεταιρισμό για την ειρήνη, και εξέφρασε με την σειρά του την αμέριστη στήριξη του στην προσπάθεια αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Φωτίου τέλος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Γάλλο ομόλογο του για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψής του στη Λευκωσία, εντός του έτους, την οποία ο κ. Le Drian απεδέχθη, καταλήγει η ανακοίνωση.