Κυβέρνηση: ”Δεν μιλήσαμε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «για την Κυβέρνηση δεν τέθηκε και δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Κάθε άλλο.

Εξάλλου, και η ίδια η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας που είδε το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς, από διαρροές, δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.

Για την Κυβέρνηση η συνεπής και πειθαρχημένη εφαρμογή του Μνημονίου είναι αυτό που ισχύει και αυτό που αποτελεί την καλύτερη διέξοδο για να βγούμε το γρηγορότερο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Αυτή είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη δήλωση.

Η παράθεση κάποιων πρακτικών δυσκολιών και η αναζήτηση συλλογικών λύσεων με τους εταίρους μας εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση άρνηση εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι όντως η επίλυση πρακτικών προβλημάτων, πάντα, όμως, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος. Ένα παράδειγμα: γνωρίζετε ότι τέτοιες πρακτικές λύσεις δόθηκαν στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ακόμη και της Ιρλανδίας σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το Φεβρουάριο. Εμείς το Φεβρουάριο δεν ήμασταν σε πρόγραμμα στήριξης, δεν είχαμε δανειακή σύμβαση.

Επειδή η Κύπρος, σε ό,τι αφορά την ένταξη στο Μηχανισμού Στήριξης, εμφανίσθηκε αργότερα, ενδεχομένως μπορεί να χρειαστεί μετά μιας τέτοιας μορφής αναπροσαρμογή, με βάση πρακτικές λύσεις. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου».