Λιλλήκας για ΥΠΕΞ: Ψεύτικες ελπίδες για Αμμόχωστο

 


 

Ο Γιώργος Λιλλήκας, περί ου ο λόγος, κατηγορεί τον ΥΠΕΞ ότι καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες για την πόλη του Ευαγόρα, διατυπώνοντας τη θέση ότι ο Κασουλίδης καλλιεργεί ψευδή εικόνα ότι η Τουρκία βλέπει ευνοϊκά το ζήτημα.

Το πλήρες κείμενο της γραπτής τοποθέτησης του Λιλλήκα, έχει ως ακολούθως:

 «Μας προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος καλλιεργεί τη ψευδή εικόνα ότι η Τουρκία βλέπε ευνοϊκά, τάχατες, το ζήτημα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Είναι ορθή η επαναφορά του πακέτου για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί επί λουξεμβουργιανής προεδρίας και προωθήθηκε ξανά το 2006 από την φινλανδική προεδρία.

Για λόγους ενημέρωσης των πολιτών, υπενθυμίζουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες σκόνταψαν στην αδιαλλαξία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία επέμενε να περιλάβει το πακέτο και την νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου. Απαίτηση που η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου απέρριψε γιατί οδηγεί σε αναγνώριση χωριστού εναέριου χώρου, που μόνον κυρίαρχα κράτη διαθέτουν.

Είναι καλό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι μετά από μυστική πρωτοβουλία της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία είχε εκ των προτέρων την αποδοχή της τουρκικής κυβέρνησης, στις αρχές Δεκεμβρίου 2006, η κυπριακή κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ταλάτ για την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στη βάση του πακέτου της προεδρίας του Λουξεμβούργου. Αυτή τη συμφωνία ακύρωσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν. Όπως είναι γνωστό, λίγες μέρες μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 2006, η Κυβέρνηση εξασφάλισε ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, που μεταξύ άλλων προέβλεπαν και το πάγωμα οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων.

Γι’ αυτό μας εκπλήττει η αισιοδοξία του κ. Κασουλίδη, ο οποίος προτρέχει να αποδώσει καλή διάθεση και πρόθεση συνεργασίας στην Τουρκία. Είναι αχρείαστο, αλλά και επικίνδυνο, να καλλιεργούνται ανεδαφικές και ψεύτικες ελπίδες στους πρόσφυγες της Αμμοχώστου. Εκτός και αν η Κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει κρατική κυριαρχία στο κατοχικό καθεστώς με την νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε οι προσδοκίες του κ. Κασουλίδη θα αποδειχθούν ψευδαισθήσεις.

Η Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνει, για μια ακόμα φορά, πως αυτές τις κρίσιμες ώρες η Κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει διεκδικητικό πνεύμα και να μην συναινέσει σε άνοιγμα οποιουδήποτε νέου ενταξιακού κεφαλαίου, την ώρα που η Τουρκία απειλεί και εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με την αξιοποίηση του Φυσικού μας Αερίου.