Με τηλεσκόπιο 1 δισ. δολαρίων θα ψάξουν για εξωγήινους


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι επιστήμονες θέλουν να κατασκευάσουν τηλεσκόπιο θερμότητας για ανίχνευση εξωγήινων πολιτισμών. Για πολλούς επιστήμονες η ύπαρξη εξωγήινης ζωής θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμη πειστικές ενδείξεις, παρά τις δεκαετίες αναζήτησης.

Για πολλούς επιστήμονες η ύπαρξη εξωγήινης ζωής θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμη πειστικές ενδείξεις, παρά τις δεκαετίες αναζήτησης.

Λύση στο θέμα αυτό φιλοδοξεί να δώσει ένα τηλεσκόπιο, σκοπός του οποίου θα είναι η ανίχνευση εξωγήινης ζωής μέσω της θερμότητας που πιστεύεται ότι εκπέμπουν οι εξωγήινοι πολιτισμοί, όπως ακριβώς εκπέμπει και ο δικός μας πολιτισμός.

Η ομάδα επιστημόνων υπό τον αστρονόμο του Ινστιτούτου Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, Τζεφ Κουν, εκφράζει την ελπίδα ότι το τηλεσκόπιο θα μπορεί να εντοπίζει τις πόλεις ή άλλα σημάδια εξωγήινης ζωής σε πλανήτες μέχρι 70 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Ο κ. Κουν δήλωσε ότι εάν υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση του έργου, το τηλεσκόπιο, με την ονομασία Colossus, θα μπορεί να κατασκευαστεί σε πέντε χρόνια και θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Θα στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια και θα έχει μήκος 77 μέτρα.

Ο κ. Κουν δήλωσε στο space.com ότι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής δεν έφερε μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα γιατί, όπως σημείωσε, οι επιστήμονες αναζητούσαν εξωγήινα μηνύματα υπό μορφή σήματος.

«Μπορεί όμως οι εξωγήινοι να μην έχουν στείλει οποιαδήποτε σήματα, ή εάν έχουν στείλει, τότε ίσως εμείς να μην είμαστε ικανοί να τα ερμηνεύσουμε γιατί πρόκειται για ξένα προς εμάς κανάλια», είπε.

Ο κ. Κουν απάντησε και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από διάφορους, περιλαμβανομένου του Στίβεν Χόκινγκ, για το ενδεχόμενο να προσελκύσουμε εχθρικούς εξωγήινους πολιτισμούς.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» , είπε ο κ. Κουν, σημειώνοντας ότι το τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να ανιχνεύει εξωγήινους πολιτισμούς, χωρίς να τους αποκαλύπτει την ύπαρξη ή τη θέση της Γης.

Η Colossus Corporation ιδρύθηκε το 2011 και αποτελείται από αστρονόμους,  φυσικούς, τεχνικούς, δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, κύριος σκοπός τους είναι «η κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στον κόσμο, που θα έχει μοναδικές επιστημονικές δυνατότητες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ