Μέχρι και φυλάκιση για παραποίηση των τοπωνυμίων

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο κ. Σαμψών είπε ότι η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, που είναι πρόταση νόμου για τα τοπωνύμια.

«Επειδή η θέση τόσο της Γενικής Εισαγγελίας όσο και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι ότι θα ήταν καλύτερα η όποια τροποποίηση αφορά σε ποινές να εισαχθεί στον ειδικό νόμο που αφορά τις διαδικασίες για τα τοπωνύμια, η Επιτροπή θα προχωρήσει σε τροποποίηση της τροποποίησης, της πρότασης νόμου δηλαδή, ούτως ώστε να αφορά τον ειδικό νόμο και όχι τον ποινικό κώδικα. Είναι τυπικό μεν, αλλά θα πρέπει να γίνει νέα πρόταση νόμου, να ξανά κατατεθεί στην Ολομέλεια και να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι ποινές θα προνοεί αυτή η πρόταση νόμου, ο κ. Σαμψών είπε ότι οι ποινές που προνοεί η πρόταση είναι μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση και 50.000 ευρώ χρηματική ποινή, «αλλά θα πρέπει να το δούμε όταν θα έρθει ως πρόταση νόμου με τη διαφοροποίηση που σας έχω εξηγήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμψών είπε ότι επειδή κυρίως αφορούσε χάρτες και γεωγραφικού περιεχομένου έγγραφα, «θεωρούμε ότι του γεωγραφικού περιεχομένου είναι ιδιαίτερα περιοριστικό και θα πρέπει να μεγαλώσουμε την εμβέλεια του νόμου».

«Επομένως, δεν θα είναι γεωγραφικού περιεχομένου, αλλά θα είναι όλα τα έγγραφα, χάρτες, λογισμικά που περιέχουν γεωγραφικές ονομασίες , τοποθεσίες και τοπωνύμια. Τοπωνύμια που αναφέρονται με παράνομες για παράδειγμα ονομασίες όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τις κατεχόμενες περιοχές μας, πάνω σε χάρτες, έγγραφα, βιβλία, θα πρέπει τα τοπωνύμια εκείνα να συνάδουν με τα εγκεκριμένα ονόματα βάση του νόμου. Εκεί που δε συνάδουν και υπάρχει προσπάθεια αλλοίωσης, παραχάραξης και έκδηλης παρανομίας, θα είναι πλέον ποινικό αδίκημα», συμπλήρωσε.

Πηγή ΚΥΠΕ