Μεγάλες ποσότητες ψαριών φθάνουν από την Τουρκία μέσω κατεχομένων

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι καταγγελίες έγιναν στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η οποία συζήτησε σήμερα το θέμα της τροποποίησης του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, έτσι ώστε να ενταχθεί σε αυτόν και το οδόφραγμα του Κάτω Πύργου.

Η διακίνηση μέσω του οδοφράγματος του Κάτω Πύργου έγινε για να διευκολύνει την αποκλεισμένη κοινότητα, έτσι ώστε να μπορούν να διακινούνται μέσω των κατεχομένων πρόσωπα και αγαθά, εκτός ζωντανών ζώων, προς τις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές, χωρίς να αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων για να φτάσουν στην πρωτεύουσα ή άλλες περιοχές της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, από το άνοιγμα του οδοφράγματος υπήρξαν 10.803 διακινήσεις, εκ των οποίων οι 1.738 περιπτώσεις αφορούσαν ζωωκομικά προϊόντα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως αν και αρχικά η Κυβέρνηση δεν επιθυμούσε τη συμπερίληψη του οδοφράγματος αυτού στον κανονισμό για την πράσινη γραμμή, εντούτοις κατάφερε να διασφαλίσει τις θέσεις για τις οποίες είχε επιφυλάξεις.

Σημείωσε πως το μόνο κριτήριο του ανοίγματος του οδοφράγματος είναι η διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής.

Ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων Δημήτρης Χατζηκωστής είπε ότι οι κατοχικές αρχές δημιουργούν προβλήματα, αφού επιμένουν να σφραγίζουν προϊόντα που διακινούνται, σε μια προσπάθεια να δώσουν την εντύπωση κρατικής οντότητας, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που επέστεφαν φορτηγά πίσω στις ελεύθερες περιοχές απλά γιατί δεν μπορούσαν να τα σφραγίσουν.

Το θέμα της διακίνησης ψαριών από την Τουρκία ήγειραν οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος απέστειλε και σχετικές επιστολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το θέμα.

Ειδικότερα όπως αναφέρθηκε από το 2008 διακινήθηκαν περίπου 500 τόνοι ψαριών, κάτι που γεννά υποψίες αφού υπερβαίνει τη δυνατότητα αλίευσης στις κυπριακές θάλασσες, ενώ αναφέρθηκε ότι και κάποια είδη των ψαριών δεν ανευρίσκονται στις κυπριακές θάλασσες.

«Φαίνεται ότι η ΕΕ κλείνει τα μάτια της και ένα μεγάλο ποσοστό από τα ψάρια που διακινούνται μέσα από τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και φτάνουν στις ελεύθερες περιοχές δεν είναι ψάρια που ψαρεύονται στις κυπριακές θάλασσες, είναι ψάρια που ψαρεύονται από την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι αυτό διαπιστώνεται από τις ποσότητες των ψαριών, αλλά και από τα είδη τους.

«Είναι μετρημένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν στοιχεία. Δεν μπορούν να έχουν τέτοια παραγωγή στα κατεχόμενα, αλλά και το είδος των ψαριών που πλασάρεται στις ελεύθερες περιοχές δεν είναι ψάρια που βρίσκονται στις κυπριακές θάλασσες», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Φυττής είπε ότι, με πιστοποιητικά του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, από το 2008 ήρθαν 482 τόνοι οι οποίοι διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές. «Αυτή η ποσότητα είναι υπερβολική για τα κατεχόμενα και δεν πιστεύουμε ότι παράγεται εκεί. Οι περισσότερες ποσότητες μάλλον έρχονται από την Τουρκία», συμπλήρωσε.

Εκπρόσωποι της ΟΕΒ ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για κάποια προϊόντα τα οποία βαφτίζονται κυπριακά. Εγινε αναφορά στο παράδειγμα των γαρίδων που παρουσιάζονται με πιστοποιητικά ότι είναι κυπριακές.

Τούρκοι συνεχίζουν να στηρίζουν το στρατιωτικό θύλακα των Κοκκίνων

Παράλληλα, ο κ. Περδίκης έθεσε και το θέμα του στρατιωτικού θύλακα των Κοκκίνων, επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο να μαθαίνουμε ότι με τη συνοδεία ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης οι Τούρκοι αυτή την εποχή μεταφέρουν υλικά για να αναπτύξουν τα οχυρωματικά τους έργα στην περιοχή των Κοκκίνων, μέσα από τις ελεύθερες περιοχές.Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία για τα Κόκκινα «απαράδεκτη», ο κ. Περδίκης κατέληξε λέγοντας «δεν είναι δυνατόν μια χώρα να διατηρεί ένα στρατιωτικό οχυρό και να λέει ότι διαπραγματεύεται για λύση του προβλήματος και να το ενισχύει στρατιωτικά με προσωπικό και με νέες υποδομές στρατιωτικές».

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μια αυξημένη διακίνηση υλικών οικοδομής για οχυρωματικά έργα στα Κόκκινα και πρόσθεσε ότι αυτό επιτράπηκε από τις κυπριακές Αρχές, σε ad hoc βάσει, με αντάλλαγμα να δοθεί διευκόλυνση για την μεταφορά αποβλήτων μέσω του οδοφράγματος του Κάτω Πύργου.

Πηγή ΚΥΠΕ