Μέτρα για αντιμετώπιση πλημμυρών οι Γερμανία, Ουγγαρία!

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εθελοντές, σωστικά συνεργεία και στρατιώτες εργάζονταν πυρετωδώς στα βόρεια κρατίδια της Γερμανίας, ενισχύοντας με σάκους άμμου τις όχθες του ποταμού Έλμπε ο οποίος έχει ήδη κατακλείσει τεράστιες εκτάσεις με καφετί νερό από την Τσεχική Δημοκρατία ως την ανατολική Γερμανία.

Οι Ούγγροι ενίσχυσαν τα αναχώματα κατά μήκος το Δούναβη κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένοντας πλημμύρες ρεκόρ στην πρωτεύουσα της χώρας Βουδαπέστη, σε μια πλημμύρα ποταμού η οποία είναι η χειρότερη εδώ και παραπάνω από δεκαετία και έχει εξαναγκάσει τον κόσμο σε μαζικές εκκενώσεις, με απολογισμό τουλάχιστον 12 νεκρούς.

Ενώ η στάθμη του Δούναβη είχε ήδη φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ νωρίς την Παρασκευή, αναμένεται ότι η Βουδαπέστη θα αντιμετωπίσει τα χειρότερα μετά το Σαββατοκύριακο, με προβλέψεις ότι η στάθμη το ποταμού θα φτάσει σε μεγαλύτερα από τα διπλάσια συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή.

«Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε τις χειρότερες πλημμύρες όλων των εποχών», ανέφερε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν σε ανακοίνωσή του έχοντας περάσει τη νύχτα σε στρατιωτικό κατάλυμα στη δυτική πόλη Γκιόρ.

Μετά από μέρες πλημμύρων στη νότιο και ανατολική Γερμανία, περισσότεροι από 11.000 στρατιώτες έχουν κληθεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έρικ Σβάιτσερ δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post την Παρασκευή ότι σε κάποιες περιοχές οι ζημιές μπορεί να έχουν κόστος μεγαλύτερο από εκείνο που προκάλεσαν οι πλημμύρες του 2002, της τάξης των €11 δισ.