Νέο τεστ για την Κύπρο σε Eurogroup-Ecofin


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Κατά την προηγούμενη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον περασμένο Μάιο, το σώμα συζήτησε την κατάσταση στην Κύπρο και ανασκόπησε την πορεία του προγράμματος προσαρμογής.

Στη δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία, το Eurogroup επαίνεσε τις κυπριακές Αρχές για την υλοποίηση των δεσμεύσεων τους και επανέλαβε την εκτίμηση και την κατανόησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Κύπριοι πολίτες.

Στη δήλωση το σώμα χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να εγκρίνει την πρώτη δόση -ύψους 3 δισ. ευρώ- της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Κύπρου κατά το Eurogroup της 25ης Μαρτίου και του Μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ στα τέλη Απριλίου.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή συνέρχονται και οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στην πρόταση οδηγίας για θέσπιση πλαισίου για ανάκαμψη και εξυγίανση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών εταιρειών, με ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό του bail-in και την εφαρμογή του στην πράξη.

Κατά την προηγούμενη τους συνεδρία στις 14 Μαΐου, το ECOFIN, κατόπιν συζήτησης του θέματος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως για υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της θέσπισης μιας εναρμονισμένης προσέγγισης για το  bail-in και τον περιορισμό της εθνικής ευελιξίας στην εφαρμογή του bail-in.

Οι ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν επίσης όπως συνεχίσουν τη συζήτηση στο ECOFIN της Παρασκευής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ