Νετανιάχου: Πρόταση εξαγωγής του 40% των αποθεμάτων ΦΑ του Ισραήλ


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Όπως γράφει η ισραηλινή οικονομική ιστοσελίδα “Globes”, η κοινή πρόταση του κ. Νετανιάχου, του Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Σιλβάν Σιαλόμ του Υπουργού Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ και του Διοικητή της Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ κατατίθεται ύστερα από τρία χρόνια συζητήσεων και μιας μεγάλης δημόσιας εκστρατείας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σε χθεσινή του δήλωση ύστερα από συνάντηση με τους τρεις αξιωματούχους, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι “πρόκειται για σημαντική ημέρα”.

Όπως είπε ύστερα, από μια σειρά μακρών συναντήσεων αποφασίστηκε από κοινού η σημαντική αύξηση το ποσό του αερίου για εγχώρια χρήση.

“Αυτό θα καλύψει τις ανάγκες μας για 25 χρόνια. Αυτό είναι ένα ισοζύγιο μεταξύ της ανάγκης διασφάλισης του ενεργειακών πηγών για τους Ισραηλινούς πολίτες και της ανάγκης για εξαγωγή αερίου, η οποία θα φέρει έσοδα για τους Ισραηλινούς πολίτες”, είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα αναμένει να κερδίσει 60 δις δολάρια από τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με τη Globes, τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ ανέρχονται στα 900 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δκμ). Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα κατακρατήσει 540 δκμ για εγχώρια χρήση. Σημειώνεται ότι η έκθεση της Επιτροπής Τζεμάχ πρότεινε υψηλότερη ποσότητα εξαγωγής με κατακράτηση 500 δκμ για εγχώρια χρήση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ