Νταβούτογλου: «Έχουν γίνει λάθη στη χρήση βίας»

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Λανθασμένες χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις περί ελλείμματος δημοκρατίας στην Τουρκία με αφορμή τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με άρθρο του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Γκάρντιαν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει «πασχίσει» να επιτύχει ένα σταθερό και δίκαιο σύστημα, μέσα στο οποίο όλα τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας απολαμβάνουν τα βασικά δικαιώματα υπό ένα κράτος δικαίου. Παρά τις προκλήσεις η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δημοκρατικές αρχές βασιζόμενη στη σοφία της κοινής γνώμης και έχει ενεργήσει εντός του νόμου, προσθέτει ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός παραπέμπει στις ειρηνικές διαδηλώσεις ως απόδειξη της επέκτασης της δημοκρατικής συμμετοχής και του διαλόγου. Συγκεκριμένα όσον αφορά τις συνεχιζόμενες λαϊκές αντιδράσεις με αφορμή το πάρκο Γκεζί, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχει καλέσει τους διαδηλωτές από τις πρώτες ημέρες προσφέροντάς τους ένα δημοψήφισμα για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης.

Προσθέτει ότι ενώ οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι μέρος ενός δημοκρατικού συστήματος, «πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ αυτής της αρχής και της διατήρησης της δημόσιας τάξης». Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι βίαιες εξτρεμιστικές οργανώσεις καπηλεύθηκαν τα δημοκρατικά αιτήματα των ειρηνικών διαδηλωτών «υπονομεύοντας τη δημόσια τάξη, επιτιθέμενες κατά της αστυνομίας και καταστρέφοντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου σχολιάζει ότι πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν αγνοήσει τη βία των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πιστεύει πως οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί έχουν χρησιμοποιηθεί για να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την άνοδο της Τουρκίας στα υψηλότερα επίπεδα των δημοκρατικών οικονομιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ