Ο Ομπάμα θα προτείνει μείωση των πυρηνικών όπλων από το Βερολίνο

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 Ο Ομπάμα, ο οποίος θα διατυπώσει τις προτάσεις αυτές στη σημαντική ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα στο Βερολίνο, στην Πύλη του Βραδεμβούργου, θα δεσμευθεί επίσης ότι την ερχόμενη χρονιά θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Χάγη και θα οργανώσει μια αντίστοιχη σύνοδο κορυφής κατά το τελευταίο έτος της προεδρίας του, το 2016.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να διατηρήσουν μια αξιόπιστη πυρηνική δύναμη αποτροπής “μειώνοντας τις στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές που είναι ανεπτυγμένες μέχρι και κατά ένα τρίτο κάτω από το επίπεδο της νέας συνθήκης START”.

“Θα επιχειρήσουμε να διαπραγματευθούμε αυτές τις μειώσεις με τη Ρωσία ώστε να συνεχίσουμε να ξεπερνάμε τις θέσεις που επικρατούσαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Βάσει της νέας συνθήκης START για τη μείωση των εξοπλισμών, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε με τη Μόσχα κατά την πρώτη θητεία του Ομπάμα, οι δύο πρώην εχθροί του Ψυχρού Πολέμου έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τα αποθέματά τους στις 1.550 κεφαλές. Η προτεινόμενη μείωση θα περιόριζε τον αριθμό τους στις 1.000 κεφαλές.

“Ο πρόεδρος θα καθορίσει επίσης το στόχο της μείωσης των αμερικανικών και των ρωσικών τακτικών πυρηνικών οπλοστασίων στην Ευρώπη και θα δεσμευθεί να εργασθεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να προωθήσει προτάσεις που θα μπορούν να μελετηθούν μαζί με τη Ρωσία για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός”, συνέχισε ο αξιωματούχος.

Ο Ομπάμα έφθασε χθες το βράδυ στο Βερολίνο προερχόμενος από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στη Βόρεια Ιρλανδία και πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα μια σημαντική ομιλία στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Πρόκειται επίσης να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Σχεδόν ακριβώς 50 χρόνια μετά το “Ich bin ein Berliner” (Είμαι Βερολινέζος) του Τζον Φ. Κένεντι και 26 χρόνια αφού ο Ρόναλντ Ρίγκαν είπε το “κ. Γκορμπατσόφ, ρίξτε αυτό το Τείχος”, ο Ομπάμα θα ζητήσει από τη νέα γενιά να επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της Ιστορίας.

Με την καγκελάριο Μέρκελ φέρεται ότι έχει αναπτύξει μια σχέση που διαπνέεται από σεβασμό, αλλά η καγκελάριος έχει ήδη δηλώσει πως θα ζητήσει λεπτομέρειες για τα αμερικανικά προγράμματα κατασκοπείας του Ίντερνετ που έχουν στόχο τους ξένους.

Παρόλο που παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη Γερμανία, ο Ομπάμα θα πρέπει να κάνει πολλά για να αρθεί στο ύψος των προσδοκιών που δημιούργησε πριν από 5 χρόνια, όταν ήταν υποψήφιος και στην Πύλη του Βραδεμβούργου τον είχαν υποδεχθεί 200.000 άνθρωποι σαν ροκ σταρ.

Περισσότερα στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.