ΥΠΕΞ: Οι έρευνες για ΦΑ θα συνεχιστούν παρά τις απειλές των Τούρκων


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη θέση ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που πραγματοποιείται από την εταιρεία «Noble Energy» στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζει, «απορρίπτει τις νομικά αβάσιμες θέσεις που εκφράστηκαν, για ακόμη μια φορά, από την Τουρκία αναφορικά με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας».

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και οι δραστηριότητες αξιοποίησής τους από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Επομένως,  επιβεβαιώνει ότι «παρά τις τουρκικές απειλές, οι δραστηριότητες αυτές θα συνεχιστούν και θα πραγματοποιούνται όπως έχουν προγραμματιστεί».

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί «λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις δραστηριότητες της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της εταιρείας «Noble Energy» ως πρόσχημα για να επαναλάβει τη θέση της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίπτει σθεναρά αυτή τη θέση και επιβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο», τονίζει.

Παράλληλα, καταδικάζει «έντονα την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας να υποστηρίξει τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις από την κρατικής ιδιοκτησίας «Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου» (TPAO), στο νότιο τμήμα της ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζει, «αν υλοποιηθεί, θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή», καλώντας την Τουρκία να απόσχει από κάθε τέτοια ενέργεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ