Ομήρου: Μας συνδέουν πολλά με την Πορτογαλία…


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι και οι δύο χώρες δεσμεύονται από δανειακές συμβάσεις, οι οποίες, είναι αντίθετες με την αρχή της αλληλεγγύης και πλήττουν το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα της κάθε χώρας.

Είναι καταφανές, σημείωσε, το μεγάλο χάσμα μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου της Ευρώπης. Σημείωσε δε ότι επιβάλλεται αλλαγή πλεύσης της ΕΕ από την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και μονοδιάστατης οικονομικής εξυγίανσης, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω οικονομική ύφεση, ανεργία και κοινωνική δυστυχία.  

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε, εξάλλου, τον κ. de Sousa για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης έχουν αποτύχει, λόγω της τουρκικής επιμονής για λύση δύο κρατών.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Τουρκία, εξαπολύοντας απειλές, συνεχίζει να αμφισβητεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι η Κύπρος προσβλέπει στη στήριξη φίλων χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία.  

Από πλευράς του, ο κ. de Sousa διαβεβαίωσε τον κ. Ομήρου ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας στέκεται αλληλέγγυα δίπλα στον κυπριακό λαό, στηρίζοντας τον αγώνα του για επανένωση της Κύπρου.

Προέβη, εξάλλου, σε ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση στη χώρα του, υπογραμμίζοντας ότι η Πορτογαλία σήμερα, δύο χρόνια μετά την εισαγωγή της σε Μνημόνιο, βρίσκεται σε βαθύτερη οικονομική ύφεση, με υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Τα δεδομένα αυτά, είπε, απαιτούν τη εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των επηρεαζόμενων χωρών, στην ανατροπή των αποτυχημένων πολιτικών για οικονομική εξυγίανση στην Ευρώπη και στην επιστροφή στην ευημερία και την ανάπτυξη.

πηγή: ΚΥΠΕ