Παγκ. Τράπεζα: Υποβαθμισμένες εκτιμήσεις για την οικονομία

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2013 προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη φαίνεται να είναι πιο ισορροπημένη σε σχέση με την ανάπτυξη που υπήρχε λίγο πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 2,2% το τρέχον έτος, με οδηγό την ανάπτυξη 5,1% που θα παρουσιάσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, επίπεδο που είναι χαμηλότερο από την εκτίμηση του περασμένου Ιανουαρίου για ανάπτυξη 2,4%.

«Η συνολική επιτάχυνση της ανάπτυξης δεν είναι ισχυρότερη, διότι η πλειονότητα των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν λίγο ή πολύ ανακάμψει πλήρως από την οικονομική κρίση του 2008″, αναφέρει σε έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Kaushik Basu, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις είναι «στην πραγματικότητα κάπως παρόμοιες με αυτές που ανακοινώσαμε πριν από έξι μήνες”.

“Σε μια ταραγμένη παγκόσμια οικονομία, αυτό είναι καλή είδηση, όταν έχεις δύο περιόδους χωρίς μεγάλες αλλαγές και διαφοροποιήσεις”, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η ανάπτυξη στις χώρες με υψηλό εισόδημα επηρεάζεται αρνητικά από την ύφεση της Ευρωζώνης. Όπως ήταν αναμενόμενο, η υποβάθμιση (των εκτιμήσεων) οφείλεται στην Ευρωζώνη, όπου καταγράφεται συρρίκνωση 0,6%, που είναι χειρότερη από την προηγούμενη εκτίμηση του 0,1%.

«Οι προκλήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες στις χώρες υψηλού εισοδήματος της Ευρώπης, όπου η ανάπτυξη παρεμποδίζεται από την αδύναμη εμπιστοσύνη και τη συνεχιζόμενη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και των δημοσίων οικονομικών”, σημειώνει η έκθεση.

Παράπλευρο πλήγμα από την κρίση στην Ευρωζώνη συνέχισε να δέχεται η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ευρωζώνης.

Συνολικά, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι φαίνεται να μειώνονται και η ανάπτυξη είναι πιο σταθερή από ό,τι στην έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 που είχε επίκεντρο τις ΗΠΑ και οδήγησε σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

“Προχωράμε σε μια λιγότερο μεταβλητή περίοδο όπου η ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη αλλά θα υπόκειται λιγότερο σε έντονες διακυμάνσεις, ιδιαίτερα σε εκείνες που προέρχονται από τις χώρες υψηλού εισοδήματος και τις οποίες έχουμε παρατηρήσει τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Andrew Burns, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ