Πορεία διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών επιμορφωτικών μαθημάτων

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκο Κενεβέζο, ζητούν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, προκειμένου να συζητήσουν και να εξεύρουν λύσεις στα προβλήματα των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου και που εργοδοτούνται από το Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ).

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπως δήλωσαν οι Γενικοί Γραμματείς Μιχάλης Μιχαήλ και Σαββάκης Τούλουπος, της Oμοσπονδίας Eργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Yπηρεσιών Κύπρου (OEKΔY) – ΣEK και της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΠΑΣΕΫ) – ΠΕΟ, αντιστοίχως, σε χαιρετισμούς τους στις δεκάδες των αδιόριστων εκπαιδευτικών που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο άλσος πλησίον του Νοσοκομείου “Μακάριος Γ΄ στη Λευκωσία και στη συνέχεια πορεύθηκαν προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου και επέδωσαν υπόμνημα προς τον Υπουργό, το οποίο παρέλαβε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Ολυμπία Στυλιανού.

Πορευόμενοι οι διαμαρτυρόμενοι εκπαιδευτικοί και στη συγκέντρωσή τους στο προαύλιο του Υπουργείου, κρατούσαν πινακίδες και πανό με συνθήματα και φώναζαν ρυθμικά “Αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον Υπουργό Παιδείας”, “Πού είναι τώρα κύριε Υπουργέ οι δεσμεύσεις σας οι προεκλογικές”, “Το Υπουργείο Παιδείας καταπατεί εργασιακά δικαιώματα”, “Ανεργία για κάποιους και διπλές θέσεις για άλλους”, “Το Υπουργείο Παιδείας να σεβασθεί την υπογραφή του”, “Η Παιδεία δεν θέλει υπεργολάβους” και “Όχι στο κλείσιμο του ΙΔΑΒΕΠ”.

Με το υπόμνημά τους, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του ΙΔΑΒΕΠ καλούν τον Υπουργό Παιδείας όπως αντιμετωπίσει “το αυτονόητο” αίτημά τους για διασφάλιση της απασχόλησής των και για διατήρηση της σχέσης εργοδότη – εργοδοτουμένου, “εφαρμόζοντας συλλογική σύμβαση εργασίας”.

“Σας κάνουμε έκκληση”, συνεχίζουν οι διαμαρτυρόμενοι, “να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ενεργώντας μέσα στο πλαίσιο των διακηρύξεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ενίσχυση των αδύνατων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι και οι νέοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του ΙΔΑΒΕΠ”.

“Είναι εντελώς απαράδεκτο”, είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, “το κράτος το ίδιο να προωθεί σχέσεις εργασίας, που είναι καταδικασμένες εδώ και δεκαετίες και από διεθνείς συμβάσεις εργασίας αλλά και από την ίδια την κυπριακή νομοθεσία”.

“Οι εργαζόμενοι”, είπε ο κ. Κυρίτσης, “έχουν δικαίωμα να έχουν ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, να έχουν συλλογική σύμβαση και να αναγνωρίζεται το δικαίωμα που δημιουργούν με την εργασία τους”.

“Εμείς”, συνέχισε ο ΓΓ της ΠΕΟ, “στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους απεργούς, όχι μόνον διότι στηρίζουμε τους ίδιους αλλά και διότι στηρίζουμε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς εργασίας γενικότερα στην ίδια την κυπριακή κοινωνία”.

Από τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, Nίκο Mωυσέως, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ότι “η απόφαση του Υπουργού Εργασίας για κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ και η προσφορά για υπηρεσίες, να προσλάβει δηλαδή καθηγητές με αγορά υπηρεσιών, έρχεται σε αντίθεση και με το νόμο αλλά και με την ηθική”.

“Για εμάς”, δήλωσε ο κ. Μωυσέως, “είναι απαράδεκτο να ρίχνονται στους δρόμους δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα και να διεκδικούν από το κράτος μας το αυτονόητο”.

“Είναι”, συνέχισε ο ΓΓ της ΣΕΚ, “δικαίωμά τους να έχουν συλλογική σύμβαση, είναι δικαίωμά τους να προσφέρουν υπηρεσίες μέσα σε αξιοπρεπές πλαίσιο και να έχουν εξασφαλισμένη την κοινωνική προστασία τους, δηλαδή να είναι κάτω από τους διάφορους νόμους της χώρας, που καθορίζονται από την κοινωνική ασφάλιση και από άλλες νομοθεσίες”.

“Με το να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να υπάρχει σχέση εργοδότη – εργοδοτουμένου”, δήλωσε ο κ. Μωυσέως, “αυτοί οι άνθρωποι θα στερούνται σημαντικών κοινωνικών παροχών, όπως είναι οι ετήσιες άδειες, οι άδειες τοκετού και άλλα ωφελήματα, για αυτό και καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει αυτή την πολιτική του και να μας καλέσει σε διάλογο, για να βρούμε τις ορθές λύσεις στην επίλυση του προβλήματος”.

Οι διαμαρτυρόμενοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί θεωρούν ως “εντελώς αδικαιολόγητη την άρνηση του Υπουργού Παιδείας να αποδεχθεί “τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τους εκπροσωπούν”, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο προχωρεί “σε αγορά υπηρεσιών”.

Το ζήτημα παρέμεινε ανοικτό, όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί στο υπόμνημά τους, “παρά το γεγονός, ότι, από τον Μάιο του 2002, υπογράφθηκε συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ – ΠΕΟ και του Υπουργείου Παιδείας, συμφωνία η οποία προνοούσε, μεταξύ άλλων, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης”.

“Σε συνάντηση, που είχαμε χθες στο Υπουργείο σας, λίγες ημέρες πριν λήξει η εφετινή εκπαιδευτική χρονιά”, συνεχίζουν οι διαμαρτυρόμενοι εκπαιδευτικοί απευθυνόμενοι στον κ. Κενεβέζο, “μας ενημερώσατε, αιφνιδίως, ότι θα διαλύσετε το ΙΔΑΒΕΠ και ότι απολύονται οριστικώς οι 2.500 εκπαιδευτικοί, για να προκηρύξετε διαγωνισμό προς αγορά υπηρεσιών”.

Πηγή ΚΥΠΕ