Πορεία ανάκαμψης Ευρωζώνης ως το 2014!

 


  Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!! 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να κάνει και πάλι το ίδιο εφόσον καταστεί απαραίτητο, παρόλο που αυτό το μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,4% σε σχέση με το 1,2% τον Απρίλιο.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά κάτω από τον στόχο του 2% της τράπεζας, ενώ η ανεργία έφτασε τον Απρίλιο στο 12,2%, τροφοδοτώντας περαιτέρω προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας.

“Η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ παραμένει δύσκολη, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια πιθανής σταθεροποίησης και το βασικό μας σενάριο εξακολουθεί να είναι αυτό της σταδιακής ανάκαμψης που θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους”, δήλωσε ο Ντράγκι στο πλαίσιο της ομιλίας που έδωσε στη Διεθνή Νομισματική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη.

Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει σταδιακά. Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει και πάλι την επόμενη Πέμπτη.

Ο Ντράγκι είπε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι οι απειλές της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες “το σύνολο των οικονομικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών, των τραπεζών και των νοικοκυριών, επωφελούνταν”.

“Παρόλα αυτά, παραμένουν αρκετά τρωτά σημεία”, είπε. Η σχετική ηρεμία στις αγορές έχει δώσει στις κυβερνήσεις μεγαλύτερο περιθώριο για προσαρμογή και την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε πολλές χώρες θα δοθεί περισσότερος χρόνος ώστε να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους.

Ωστόσο ο Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις να τηρήσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεών τους. “Προκειμένου να εμπνέουν την εμπιστοσύνη, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εμμείνουν στη μεταρρυθμιστική τους ατζέντα”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

“Στην πραγματικότητα λίγα θα είναι τα οφέλη από μια χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής σήμερα εάν κάτι τέτοιο δημιουργήσει προσδοκίες στις αγορές και καταστήσει αναγκαία την επιπλέον ενίσχυση αύριο”, είπε. Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, πρέπει να διασφαλιστεί πως η προσαρμογή βασίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας. “Μόνο μέσω της επιδίωξης αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομικών της ευρωζώνης στην παγκόσμια αγορά να αποκατασταθεί”, σημείωσε.

Ο Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντική, ειδικά στην παρούσα κατάσταση, η ανάγκη των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων για μεταρρυθμίσεις να μην προέρχονται τόσο από την αγορά ομολόγων, όσο από τις δραματικές συνθήκες στην αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ