“Πράματα και θάματα” στην ΑΗΚ – 1,5 εκ. € για γεύματα εκτός έδρας


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για την ΑΗΚ είναι ικανή να προκαλέσει… ίλιγγο. Ενώ στην Κύπρο πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης, οι σπατάλες και οι διαφόρων ειδών δαπάνες συνεχίζονται το 2012…

Αναλυτικά, μέσα από την 70σέλιδη έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας μπορεί κάποιος να διαπιστώσει ότι:

– Το 2012 καταβλήθηκαν 11 εκ. ευρώ για 42 επιδόματα προσωπικού, μειωμένα μόνο κατά 400 χιλ. ευρώ σε σχέση με το 2011.

Σχετικά με το κόστος του επιδόματος γεύματος εκτός έδρας, το οποίο φτάνει σχεδόν το 1,5 εκ. ευρώ η Γενική Ελέγκτρια εισηγείται να γίνεται η καταβολή του κατόπιν προσκόμισης σχετικής απόδειξης, όπως και στη Δημόσια Υπηρεσία, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία τέτοια προϋπόθεση.

 

Φυσικά, η Γενική Ελέγκτρια αναφέρει στο συμπέρασμά της: “εισηγηθήκαμε όπως για σκοπούς μείωσης των λειτουργικών δαπανών, η Αρχή προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην επανεξέταση όλων των επιδομάτων που παραχωρούνται στο προσωπικό ώστε σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών να ληφθούν σύντομα αποφάσεις όσον αφορά στην αναθεώρηση/διαφοροποίηση ή/και πιθανή κατάργησή τους”.


Αλλά τα προβλήματα για την ΑΗΚ δεν σταματούν στα επιδόματα. Στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σύμφωνα με το Σχέδιο Εθελούσιας Πρόωρης Αφυπηρέτησης οι πρόσθετες αποζημιώσεις ξεπερνούν κάθε… φαντασία, καθώς αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

α) Υπάλληλος που βρίσκεται σήμερα στην κλίμακα Α15+1 και η ημερομηνία αφυπηρέτησής του είναι τον Σεπτέμβριο του 2026, εάν αφυπηρετήσει πρόωρα το Σεπτέμβριο του 2013, με βάση τον υφιστάμενο Κανονισμό 29Α θα δικαιούται, πέραν από το εφάπαξ ποσό των €138.000 περίπου, πρόσθετη αποζημίωση ύψους €51.258 ενώ με βάση το πιο πάνω Σχέδιο πρόσθετη αποζημίωση ύψους €405.450 περίπου.

(β)Υπάλληλος που βρίσκεται σήμερα στην κλίμακα Α10 και η ημερομηνία αφυπηρέτησής του είναι τον Μάιο 2021, εάν αφυπηρετήσει πρόωρα τον Σεπτέμβριο 2013, με βάση τον υφιστάμενο Κανονισμό 29Α θα δικαιούται, πέραν από το εφάπαξ ποσό των €114.000 περίπου, πρόσθετη αποζημίωση ύψους €51.258 ενώ με βάση το πιο πάνω Σχέδιο πρόσθετη αποζημίωση ύψους €168.700 περίπου.

Και εδώ η εισήγηση της Γενικής Ελέγκτριας είναι ότι πρέπει να μειωθούν οι προβλέψεις του σχεδίου καθώς “δεν είναι ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο και προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών αφού δεν φαίνεται να λήφθηκαν υπόψη α) η ιδιαίτερα δύσκολη ταμειακή κατάσταση της ΑΗΚ, β) η γενικά δύσκολη κατάσταση της οικονομίας του τόπου και γ) το γεγονός ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι αφυπηρέτησαν πρόωρα χωρίς οποιοδήποτε πρόσθετο ωφέλημα”.

Ένα ακόμη πρόβλημα για την ΑΗΚ είναι οι καθυστερημένοι λογαριασμοί, για τους οποίους η Γενική Ελέγκτρια ζητάει να γίνει πιο αυστηρή σε σχέση με όσους χρωστούν. Όμως και εδώ το πρόβλημα είναι κυρίως μεγάλοι οργανισμοί, όπως οι Δήμοι, στους οποίους έχει επιδειχθεί ανεκτικότητα που δεν επιδεικνύεται σε ιδιώτες…

Χαρακτηριστικά, οι Δήμοι χρωστούν ένα ποσό που φτάνει τα 4,5 εκ. ευρώ και σημείωσε αύξηση 16,9% σε σχέση με το 2011, ενώ παρατίθενται και τα σημαντικότερα παραδείγματα:

 

 Διαβάστε όλη την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας εδώ.