Πρόεδρος: ”Τα μεγαλεία στο ΡΙΚ τελείωσαν”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Τα μεγαλεία στο ΡΙΚ τελείωσαν

”To ΡΙΚ χρειάζεται εξυγίανση και μεταρρύθμιση. Αυτό δεν θα επιτευχθεί με το κλείσιμο του ιδρύματος αλλά με το νοικοκύρεμά του. Θα είμαι αυστηρός και απαιτητικός μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου. Δεν θα ανεχτώ την συνέχιση της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, την συνέχιση της αναξιοκρατίας ή της ευνοιοκρατίας. Το ΡΙΚ πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί προς όφελος της ποιότητας και της προσφοράς του προς τον Κύπριο φορολογούμενο. Ο Κύπριος φορολογούμενος δικαιούται δημόσια ραδιοτηλεόραση στην καλύτερη δυνατή ποιότητα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Τα μεγαλεία των ολίγων εις βάρος των πολλών πρέπει να τερματισθούν”.

Σχόλιο για τον διορισμό του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη στο Προεδρικό 

”Η επιλογή των συνεργατών μου όπως και του κ. Δρουσιώτη, βεβαίως, έγινε με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πεποίθησή μου ότι θα με βοηθήσουν και θα με διευκολύνουν στην αποστολή μου. Τους συνεργάτες μου δεν τους επέλεξα με βάση τις δικές τους θέσεις, οι οποίες άλλωστε μπορεί να είναι και διαφορετικές μεταξύ τους, και θα ήταν αδόκιμο να καλείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετείται επί των θέσεων ενός εκάστου των συνεργατών του”.  

Δεν εγγυώμαι ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα  

”Πραγματικά, περνούμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είμαστε ειλικρινείς και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό. Αυτό απαιτούν και οι πολίτες και η κοινωνία ευρύτερα. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε νέες φορολογίες. Ακόμα, αν είναι δυνατόν και περιορισμό μειώσεων μισθών και κοινωνικών παροχών. Αυτό όμως εξαρτάται από το κατά πόσον θα τηρηθούν με αυστηρότητα τα ανώτατα όρια δαπανών που έχουν ήδη ορισθεί. Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς παρεκκλήσεις και καθυστερήσεις. Εάν απαιτηθούν περικοπές περιττών δαπανών θα το κάνουμε. Οχι όμως αναπτυξιακών και κοινωνικών”. 

”Δεν ζητήσαμε επαναδιαπραγμάτευση”  

”Δεν ζητούμε ούτε επιδιώκουμε την ανατροπή της δανειακής σύμβασης στην οποία καταλήξαμε και την οποία σεβόμαστε και είμαστε έτοιμοι να την τηρήσουμε απολύτως. Η Κύπρος θα εφαρμόσει ό,τι της ζητείται στο πλαίσιο του Μνημονίου. Δεν αφίσταμαι των συμφωνηθέντων. Στην επιστολή καταγράφονται απλώς οι πρακτικές δυσκολίες που προκαλούνται στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Ευελπιστώ ότι θα εισακουστούν οι επισημάνσεις μου προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου. Την επιθυμία του Μνημονίου επιθυμεί και επιδιώκει άλλωστε και η Τρόικα”. 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ”Η Μάχη”