«Προειλημμένη πολιτική απόφαση» η ένταξη μας στο Μνημόνιο

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Μάλιστα τόνισε ότι η ένταξη μας στο Μνημόνιο ήταν «προειλημμένη πολιτική απόφαση».

«Γι’ αυτό και εμείς», είπε, «επιμέναμε και καταθέσαμε πάμπολλες προτάσεις που έδιναν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρας μας, χωρίς να χρειαστεί να υπογράψουμε το Μνημόνιο».


 

Στην Συμμαχία Λιλλήκα οι αποχωρήσαντες του ΕΥΡΩΚΟ


Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «ακόμα και την υστάτη, μετά που είχε αποφασιστεί στο πρώτο Eurogroup η κατάσχεση ουσιαστικά των καταθέσεων, αυτή η μεγάλη ληστεία σε βάρος των ξένων και των κυπρίων καταθετών, η κυπριακή Κυβέρνηση είχε όλη την ευχέρεια -και το είχαμε προτείνει εμείς- να δανειστεί μέρος των καταθέσεων – όχι να τις κλέψει – από όλους τους καταθέτες απ’ όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,  ένα ποσοστό τις τάξης του 20% όλων των καταθέσεων».

Πρόσθεσε ότι «στους καταθέτες που θα δάνειζαν μέρος των χρημάτων τους στο κράτος θα τους παραχωρείτο ομόλογο του φυσικού αερίου με ένα χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1-1,5%», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση  θα είχε εισπράξει πολύ περισσότερα λεφτά από όσα έχει εισπράξει».

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε,  «δεν θα εκλονίζετο η εμπιστοσύνη των καταθετών απέναντι στο τραπεζικό μας σύστημα, δεν θα οδηγείτο στο κλείσιμο η Λαική και δεν θα ναρκοθετείτο η Τράπεζα Κύπρου και το συνεργατικό κίνημα. Διότι», όπως εξήγησε, « και ο συνεργατισμός σήμερα κινδυνεύει και θα το δούμε αύριο που θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να εξασφαλίσει ένα ποσό πέραν του 1 δις ευρώ, πράγμα πολύ δύσκολο στις σημερινές συνθήκες».

Κατά συνέπεια, είπε, «λύσεις υπήρχαν, αλλά υπήρχε προειλημμένη πολιτική απόφαση για ένταξη μας στο Μνημόνιο».  

Ανέφερε ότι «ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από το Μνημόνιο το ταχύτερο δυνατόν – και θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη μελέτη επ’ αυτού – είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σε σύντομο χρόνο το κράτος μας να βρει τόσο μεγάλα ποσά για να αποπληρώσει το δάνειο από την Τρόικα και να αποδεσμευτεί από το Μνημόνιο».

Εξέφρασε, παράλληλα, τη διαφωνία του με την πρόθεση της Κυβέρνησης «να αξιοποιήσει τα πρώτα έσοδα από την προπώληση του φυσικού αερίου για την υποδομή».

«Χαίρομαι γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε, απ’ ότι φαίνεται, να προχωρήσει σε προπώληση φυσικού αερίου, αλλά είναι λάθος αυτά τα λεφτά που θα εισπράξει να τα διαθέσει για την υποδομή. Την υποδομή μπορούμε να την κάνουμε -και οφείλουμε να την κάνουμε- σε κοινοπραξία και με το Ισραήλ και με μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται και για λόγους ασφάλειας της υποδομής μας», είπε.

 

Όπως είπε, «τα λεφτά από την προπώληση του φυσικού αερίου πρέπει να χρησιμοποιηθούν εν μέρει για να αποπληρωθεί το δάνειο που έχουμε πάρει από την Τρόικα και κατά δεύτερο λόγο για να επιλυθεί το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών και των υψηλών επιτοκίων».

Διαφορετικά, είπε, « δεν υπάρχει τρόπος η Κύπρος να επανέλθει πρακτικά σε ρυθμούς ανάπτυξης».

Εξελίξεις στην Τουρκία – Ενταξιακή πορεία

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η Τουρκία είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη κοινωνία και δεν θα βιαστώ να εξάξω συμπεράσματα περί τουρκικής Άνοιξης που διαβάζω κατά καιρούς από διάφορους αναλυτές», προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «να υπάρχουν και κάποιοι σχεδιασμοί από κάποιες άλλες δυνάμεις πίσω απ’ αυτές τις κινητοποιήσεις των τούρκων πολιτών».

«Εάν κρίνουμε από την παραδοσιακή πρακτική της Τουρκίας υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Τουρκία να θελήσει να εξάξει την εσωτερική της κρίση και αυτό το είδαμε πολλές φορές στο παρελθόν στις σχέσεις της με την Ελλάδα ή με την Κύπρο ή με άλλες γειτονικές χώρες και γι΄αυτό πρέπει η Κυβέρνηση να επαγρυπνεί», είπε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε, επίσης, ότι «θα είναι πρόκληση και μέγα πολιτικό σφάλμα εάν η Κυβέρνηση συναινέσει στο άνοιγμα του προενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας για την περιφερειακή συνεργασία που προγραμματίζεται πριν το τέλος Ιουνίου».  

«Την ώρα που η Τουρκία με τον τουρκικό πολεμικό στόλο παρενοχλεί τα ερευνητικά πλοία της Κύπρου που κάνουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητεί με τον πλέον προκλητικό και στρατιωτικό τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι επιβράβευση της τουρκικής πολιτικής εάν η κυβέρνηση συναίνεση στο άνοιγμα ενός προενταξιακού κεφαλαίου», πρόσθεσε.

Αντίθετα, είπε,  η Κυβέρνηση «θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι ενόσω η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα πληρώνει σκληρό πολιτικό κόστος και τίμημα στην ενταξιακή της πορεία».    

 

Διαπραγματευτής για το Κυπριακό

Κληθείς να σχολιάσει αναφορικά με τα ονόματα που ακούγονται  για τη θέση του διαπραγματευτή για το Κυπριακό, είπε ότι «ο διαπραγματευτής δεν είναι εκείνος που θα καθορίζει – εκτός και εάν είναι ο Πρόεδρος – την πολιτική που θα διαπραγματεύεται».

Όπως είπε, «ο διαπραγματευτής θα εκφράζει την πολιτική του προέδρου διαφορετικά θα έχουμε προβλήματα που είχαμε και στο παρελθόν. Δεν είναι εδώ η ουσία του ζητήματος. Η ουσία είναι τι είδους λύση θα διαπραγματευτεί είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος  είτε ο διαπραγματευτής που θα καθοριστεί», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι προτού ο Πρόεδρος και το Εθνικό Συμβούλιο «μπουν στη διαδικασία να καθορίσουν το διαπραγματευτή και τη διαπραγματευτική ομάδα και πριν καθορίσουν την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων το ελάχιστο που οφείλουν να κάμουν είναι να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο δράσης και να καθορίσουν τους στόχους της δικής μας πλευράς».

«Υποτίθεται», είπε, «ότι ο λόγος που δεν ξεκίνησαν οι συνομιλίες αμέσως μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας και μετατέθηκαν για τον Οκτώβριο ήταν γιατί η Κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει σε πρώτο στάδιο την οικονομική κρίση και όπως έλεγαν κάποιοι συνεργάτες του Προέδρου δεν ήταν σωστό να διαπραγματευτούμε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση τη λύση του Κυπριακού».

«Λυπούμαι να πω ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι πολύ χειρότερη οικονομικά από ότι είναι αυτή τη στιγμή. Μέχρι τον Οκτώβριο, το πιο πιθανόν, είναι ότι θα έχουμε το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε βαθύτερη κρίση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:KYΠΕ