Προκλητική απάντηση Ερντογάν για τις διαδηλώσεις

 


 

Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Ερντογάν απέρριψε τις διαμαρτυρίες λέγοντας ότι αποτελούν το έργο των εχθρών του, οι οποίοι ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την επιτυχία του κόμματός του, το οποίο έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογές. 

«Αυτές είναι διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί από εξτρεμιστικά στοιχεία», δήλωσε ο Ερντογάν πριν από την αναχώρησή του για τη Βόρεια Αφρική. «Δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς που βαδίζουν χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», είπε.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, ενώ όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC World News, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας των συγκρούσεων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους συγκεντρωμένους να διαμαρτύρονται για ένα νέο σχέδιο ανοικοδόμησης κτιρίων σε πάρκο της Κωνσταντινούπολης. Σύντομα οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία για την καταστολή του πλήθους και τις αυταρχικές πολιτικές του Ερντογάν – όπως τις χαρακτήρισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν και τη Δευτέρα τις συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολής. Ομάδες αριστερών είχαν σηκώσει κοκκινόμαυρα πανό καλώντας τον Ερντογάν να παραιτηθεί και φωνάζοντας ότι «ότι κι αν γίνει δεν υπάρχει επιστροφή». Στην Άγκυρα οι αρχές κατέστειλαν τις διαδηλώσεις νεαρών χρησιμοποιώντας κάνουλες νερού και δακρυγόνα.

Οι αναταραχές προκάλεσαν επίσης βαρύ πλήγμα στην τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι οποίες είχαν ανθίσει υπό την προεδρία Ερντογάν. Οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10 τοις εκατό και η λίρα έπεσε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 16 μήνες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ανησυχούμε από τις αναφορές που έρχονται για χρήση υπερβολικής βίας από την πλευρά της αστυνομίας», δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Πηγή: newsbeast.gr