Προσαγωγή υπόπτου για την Χοιροκοιτία


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Tελευταία ενημέρωση: 16:23: Σε επικοινωνία του 24Η με το αρχηγείο της Αστυνομίας πληροφορηθήκαμε ότι γίνονται ανακρίσεις για την πυρκαγιά, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί σε έναν ύποπτο. 

15:30: Η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής κα Κεμιτζή δήλωσε στο 24Η ότι οι επιχειρήσεις των Δυνάμεων κατάσβεσης θα συνεχισθούν μέχρι το βράδυ. Στην περιοχή βρίσκονται και τρία ασθενοφόρα, τα οποία παρείχαν τις πρώτες βοήθειες σε άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.  

14:26: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά. Σωκράτης Χάσικος και Ιωνάς Νικολάου επιβλέπουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς. 

13:34: Συγκλονιστικές εικόνες στη Χοιροκοιτία, με τους πολίτες να εκλιπαρούν για βοήθεια προκειμένου να σώσουν τις περιουσίες τους και τους πυροσβέστες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη θέσουν υπό έλεγχο!

Ιδού πώς είχε η κατάσταση στις 13:15, όπως μας την περιέγραψε πολίτης που έχει περιουσία στην περιοχή: 

Πλέον η φωτιά βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή της Χοιροκοιτίας. Ο δρόμος που οδηγεί μέσα στο χωριό είναι ζωσμένος από φλόγες.

Πλέον η φωτιά απειλεί να καταστρέψει περιουσίες  πολιτών. Οι τελευταίοι είναι απεγνωσμένοι. Προσπαθούν με όποιο τρόπο μπορούν να τιθασεύσουν τις φλόγες. Άλλοι φωνάζουν και νεύουν προς τα ελικόπτερα να ρίξουν νερό σε σημείο όπου πλησίασαν οι φλόγες τις περιουσίες τους. 

Ένα πρακτορείο του ΟΠΑΠ είχε γύρω του φλόγες, όμως ευτυχώς δεν υπήρχε πυκνή βλάστηση και κατά συνέπεια η φωτιά εκεί τέθηκε υπό έλεγχο.

Αντίθετα, πιο επικίνδυνη η κατάσταση στις εκκλησίες του Αγιού Νεκταρίου και του Αγίου Φανουρίου. Οι Φοινικές στην πρώτη εκκλησία άρχισαν να καίγονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24H, η φωτιά είχε ξεσπάσει από τις 10:45, χρονική στιγμή κατά την οποία ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από την περιοχή, κάνοντας ανίχνευση. Η επέμβαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων ωστόσο καθυστέρησε. Ξεκίνησε στις 11:35 κι ενώ η φωτιά είχε πάρει έκταση δυο χλμ.  

13:28: Κλειστός ο δρόμος Λάρνακας – Λεμεσού λόγω της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς-Εκκενώθηκαν το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο καθώς και το χωριό.  

Ωρα 12:00: Από τη φωτιά καίγονται ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδυνεύουν σπίτια. Ωστόσο κινδυνεύει στρατόπεδο, αφού η φωτιά έχει μπει στον περιφραγμένο χώρο. 

Η φωτιά μαίνεται σε τρία μέτωπα, με τις φλόγες να υψώνονται ακόμη και στα δύο μέτρα. Οι εικόνες αλλά και μαρτυρίες των κατοίκων είναι συγκλονιστικές. 

Στην περιοχή επιχειρούν ήδη ισχυρές δυνάμεις της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστικών σταθμών Λάρνακας με 10 οχήματα, δύο ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας τύπου Καμόφ, ενώ επιστρατεύτηκε και το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών καθώς και ελικόπτερο της Αστυνομίας. Ωστόστο το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. 

”Είναι πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Σε ό,τι αφορά το στρατόπεδο, το έχουν εγκαταλείψει οι στρατιώτες προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Ολες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να αποφύγουμε το να πλησιάσει σε σπίτια και φυσικά στο στρατόπεδο’‘, δήλωσε στο ΡΙΚ η Λίζα Κεμιτζή εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.   

”Λόγω της άγριας βλάστησης και της πλαγιάς είναι δύσκολο να πλησιάζουν τα μέσα στα σημεία από τα οποία ξεκίνησε η φωτιά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν κινδυνεύουν σπίτια”, ανέφερε ο κοινοτάρχης Χοιροκοιτίας Χαράλαμπος Ιωάννου.