Πρόθεση Κυβέρνησης να ανεγείρει νέο κτίριο για το Κρατικό Αρχείο

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Νικολάου είπε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης της μεθόδου της σύμπραξης του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, για την ανέγερση ενός κτιρίου για το Κρατικό Αρχείο, πρόταση που υποβλήθηκε προς το Υπουργείο Συγκοινωνιών και κατατέθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός είπε ότι η πρόταση αναμένεται να αξιολογηθεί στα πλαίσια των προτεραιοτήτων των αναπτύξεων της κυβέρνησης,«καθότι καταβάλλουμε σήμερα αρκετά ενοίκια για να  μπορέσουμε να έχουμε αυτούς τους χώρους και την ίδια ώρα δεν μπορούμε να έχουμε αυτά τα οποία είναι αναγκαία για την διαφύλαξη του αρχείου».

«Είναι ένα τμήμα το οποίο μπορεί να μην είναι από εκείνα που έχουν ανταπόδοση άμεση, οικονομική, και για το λόγο αυτό πολλές φορές πολλοί δεν το αξιολόγησαν στο βαθμό των προτεραιοτήτων που θα έπρεπε να δώσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι πολιτεία και κράτος οφείλουν να δώσουν στο λαό την ευκαιρία να γνωρίσει την μακρά ιστορία του τόπου και να την διαφυλάξουν μέσα από διαφύλαξη του Κρατικού Αρχείου.

Χαρακτήρισε νευραλγικό τομέα το Κρατικό Αρχείο, στο οποίο όπως είπε, μπορεί να ανατρέξει ο καθένας μας και να αναζητήσει πληροφορίες για την ύπαρξη αυτού του λαού και για το πώς ο τόπος έχει περάσει μέσα από τις διάφορες συμπληγάδες της ιστορίας του.

Είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα προσοχή στο κρατικό αρχείο, «γιατί λαός χωρίς αρχείο είναι λαός χωρίς ιστορία».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι με τη Διευθύντρια του Αρχείου και τους λειτουργούς συζητήθηκα διάφορα ζητήματα όπως για παράδειγμα η λειτουργία πέντε αρχειοφυλακείων σε διάφορα σημεία της πόλης, πράγμα, όπως είπε, το οποίο δυσκολεύει σημαντικά το έργο και την προστασία του αρχείου.

Συζητήθηκε ακόμη το γεγονός ότι το Αρχείο βρίσκεται σε ένα στενοκοπημένο χώρο και σε ένα κτίριο το οποίο  δεν προσφέρεται για τις ανάγκες της συντήρησης, της φύλαξης και της μηχανογράφησης, της ψηφιοποίησης και της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνικών μέσων που διαθέτουμε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει και να εξευρεθεί ένας χώρος ο οποίος μπορεί και προσφέρεται για τη σωστή διαφύλαξη του Κρατικού Αρχείου.

«Είναι ένα έργο το οποίο είναι έτοιμο για αξιοποίηση καθότι ο χώρος υπάρχει, είναι το οικόπεδο δίπλα από τη Γενική Εισαγγελία, που καταλήγει στη Δημοσθένη Σεβέρη, άρα ο χώρος υπάρχει και υπάρχουν και τα αρχιτεκτονικά σχέδια και η υποδομή για να προωθηθεί άμεσα το έργο», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα αξιολογηθεί μέσα από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και στη βάση της εξοικονόμησης λόγω των πολλών κτιρίων που ενοικιάζονται και σίγουρα του σημαντικού στοιχείου που είναι η διαφύλαξη της ιστορίας μέσα από Κρατικό Αρχείο».

Ερωτηθείς αν η ανέγερση νέου κτιρίου του Αρχείου θα είναι το πρώτο έργο με τη μέθοδο της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ο Υπουργός είπε ότι προγραμματίζονται και άλλα τέτοιας φύσεως έργα.

Υπάρχουν, ανέφερε,  πολλά τέτοια έργα και κατατέθηκαν από διάφορα Υπουργεία ενώπιον του Υπουργικού και συζητήθηκαν με το Υπουργείο Συγκοινωνιών που έχει την ευθύνη του συντονισμού της αναπτυξιακής πολιτικής.

«Από πλευράς του δικού μας Υπουργείου αυτά τα έργα αναφέρονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις όπως το διοικητήριο στο χώρο του αρχηγείου της Αστυνομίας  και της αστυνομικής ακαδημίας και τα κτίρια αυτά αφορούν δύο υπουργεία και τα κτίρια του ΓΕΕΦ και της αστυνομίας, υπάρχει η πρόταση για ανέγερση νέων φυλακών και προτάσεις για ανέγερση κτιρίων για ανάγκες άλλων Υπουργείων και επίσης το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και άλλων αναπτυξιακών έργων  και κατασκευής οδικού δικτύου», κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή ΚΥΠΕ