Πυρομαχικά στο βυθό του Ζυγίου


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, 167 είδη πυρομαχικών βρίσκονται θαμμένα στο βυθό. Πρόκειται για βλήματα όλμων, νάρκες, χειροβομβίδες, πυραύλους, ρουκέτες και βομβίδες αρμάτων τα οποία έχουν ποντιστεί στην περιοχή Ζυγίου σε «τεράστιες αριθμητικά ποσότητες», με κίνδυνο τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τις υποδομές του φυσικού αερίου. 

Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το ΓΕΕΦ ενημέρωση αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πόντιση πυρομαχικών στη θάλασσα. Το ΓΕΕΦ ετοίμασε ενημερωτικό σημείωμα, για να απαντήσει στα ερωτήματα των Ηνωμένων Εθνών και σ΄ αυτό αναφέρονται πράγματα και θαύματα. Κατά τη χρονική περίοδο 1980-1993 στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου είχαν ποντιστεί εκατοντάδες πυρομαχικά.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αναφορά ότι τα θαλάσσια ρεύματα δυνατόν να παρασύρουν πυρομαχικά μέχρι και την ακτή και να διατρέξουν άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Κίνδυνο για τη ζωή τους αντιμετωπίζουν επίσης και ψαράδες που αλιεύουν στην περιοχή. Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί μετά βεβαιότητας, η γεωγραφική θέση των πυρομαχικών.

Από την ύπαρξη επικίνδυνου στρατιωτικού υλικού στη θάλασσα, τίθεται σε κίνδυνο και η ενεργειακή ασφάλεια, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή σχεδιάστηκε η κατασκευή του τερματικού και μέσω θαλάσσης θα περάσουν αγωγοί φυσικού αερίου.

Oπως αναφέρει, τέλος, ο Φ, κατά τη διάρκεια των εργασιών πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν ελλοχεύει κίνδυνος έκρηξης. Για την κατάσταση ενημερώθηκε ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.