Ρεν: Δεν ζήτησε η Κομισιόν το κλείσιμο της ΕΡΤ

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Προκληθείς στο Ευρωκοινοβούλιο, από τον συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ν` απαντήσει αν η Κομισιόν έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο της στην “τρόικα”, να ζητήσει η να συμφωνήσει να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναγκάσθηκε να ομολογήσει ότι, η σχετική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν της Κομισιόν.

Δεν ήταν δική μας αυτή η απόφαση, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η Κομισιόν έλαβε γνώση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κατόπιν  εορτής.

Εμείς δεν ζητήσαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά δεν αμφισβητούμε και το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να το κάνει, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, προσέθεσε.

Ωστόσο, διευκρίνισε, η Κομισιόν στηρίζει τον ρόλο που πρέπει να παίζουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε μία δημοκρατική χώρα, σ` ένα περιβάλλον πλουραλιστικής ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι, με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η Κομισιόν δεν μπορεί να υπαγορεύει στις κυβερνήσεις το τι θα πράξουν με τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πάντως, είχε καλέσει ευθαρσώς τον Επίτροπο Ρεν  ν` απαντήσει στο ερώτημα αν αληθεύει ότι η Κομισιόν είχε δώσει εντολή στον εκπρόσωπο της  στην “τρόικα” να ζητήσει το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναφέροντας, συγκεκριμένα, ότι

” Η ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι αυτό αποτελούσε όρο της τροϊκα. Επειδή, όμως, μέσα στην τρόικα υπάρχει και εκπρόσωπος της Κομισιόν, αληθεύει ότι η Κομισιόν είχε δώσει εντολή στον εκπρόσωπο της να ζητήσει το κλείσιμο της ΕΡΤ? Διότι αν αληθεύει θα πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο”

 


Κομισιόν: Δεν γνωρίζαμε για το κλείσιμο της ΕΡΤ 

«Δεν είχαμε καμία εμπλοκή, δεν ξέραμε τίποτα», ήταν η σημερινή αντίδραση της Κομισιόν σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να πάρουν θέση επί της ουσίας, επικαλούμενες τη Συνθήκη της ΕΕ, η οποία θεωρεί αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα τη διαχείριση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ ταυτόχρονα με όλο τον κόσμο, δεν υπήρξε καμία συζήτηση προηγουμένως, ούτε μας έθεσε η ελληνική κυβέρνηση τέτοιο θέμα, απάντησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο είναι υπερβολικό να συνδέουμε την απόφαση της κυβέρνησης με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, ενώ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή το μόνο που γνώριζε ήταν ότι η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους μέσω του κλεισίματος οργανισμών για τη εκπλήρωση της δέσμευσης που έχει αναλάβει σχετικά με τις αποχωρήσεις από το δημόσιο. Ωστόσο, δεν έπεσαν στο «τραπέζι ονόματα οργανισμών», είπε.

Η Κομισιόν «καλωσορίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει το ταχύτερο ένα νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος θα διατηρήσει το σημερινό χάρτη των ελληνικών ΜΜΕ που σέβεται την ελευθερία και τον πλουραλισμό», τόνισε, σημειώνοντας ότι για την Επιτροπή προέχει η ελευθερία και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ, ως βασικές ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημοκρατία.

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της Επιτροπής επί της ουσίας απάντησε ότι η Συνθήκη της ΕΕ αναφέρει ρητώς ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ως εκ τούτου η Κομισιόν δεν έχει λόγο, πέρα από ζητήματα που άπτονται των κανόνων ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν εξέδωσε και γραπτή δήλωσή στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση των ελληνικών αρχών να κλείσουν την ελήφθη εν πλήρη αυτονομία. Η Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε θέτει σε αμφισβήτηση την εξουσία της Ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το δημόσιο τομέα και η απόφαση αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των μεγάλων και αναγκαίων προσπαθειών που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, αναφέρει.

Τέλος στη δήλωση η Κομισιόν κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ και αναμένει ότι οι απολύσεις που θα γίνουν θα είναι σύννομες.

Πηγή ΚΥΠΕ