“Σημεία και τέρατα με Uniastrum”-Kαταγγελίες Κάρογιαν στον Εισαγγελέα

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 Αναλυτικά η δήλωση του Μάριου Κάρογιαν μετά την συνάντησή του με τον Πέτρο Κληρίδη, Γενικό Εισαγγελέα:

“Η πατρίδα μας ζει εδώ και λίγους μήνες μία νέα εθνική τραγωδία.

Από τόπος υποδειγματικής ευημερίας μετατρέπεται σε χώρα οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού.

Ο κυπριακός λαός καλείται να καταβάλει ένα επαχθές τίμημα για τη σωτηρία της πατρίδας με θυσίες το μέγεθος των οποίων παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε είναι αναμφισβήτητες και ο καταλογισμός τους έχει ήδη αρχίσει. 

Υπάρχουν όμως και άλλου είδους ευθύνες που βαρύνουν οικονομικούς και διοικητικούς παράγοντες που μετέτρεψαν το τραπεζικό μας σύστημα από πυλώνα της ανάπτυξής μας σε αδύνατο κρίκο της εθνικής μας οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής μας.

Η κάθαρση αποτελεί παλλαϊκό αίτημα και επιτακτική ανάγκη. 

Κάθε μέρα που περνά φέρνει στο φώς νέες πτυχές του εγκλήματος που διεπράχθει καί οδήγησε την Κύπρο στο μνημόνιο και τη στέρηση της εθνικής της ανεξαρτησίας.

Μιά από αυτές τίς πτυχές αφορά στην υπόθεση της επιζήμιας εξαγοράς της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου. 

Όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση της Alvarez and Marsal η υπόθεση αυτή μοιάζει πολύ πιο σκοτεινή από όσο είχε αρχικά διαφανεί. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιέχονται στην έκθεση «σημεία και τέρατα». 

Περιερχόμενη σε γνώση μου η έκθεση Alvarez and Marsal θεώρησα υποχρέωσή μου να ζητήσω από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος κόμματος που εκπροσωπεί τον κυπριακό λαό και κατ´ επέκταση το δημόσιο συμφέρον, να κινήσει τη διαδικασία της ποινικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης. 

Σε επιστολή που του επέδωσα αναφέρομαι στις αποχρώσες ενδείξεις που φαίνεται να νομιμοποιούν  πλήρως την κίνηση μίας τέτοιας διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση η δικαιοσύνη φέρει την ευθύνη της κάθαρσης χωρίς την οποία καμία κοινωνική θυσία δε μπορεί να γίνει απαιτητή και καμμία οικονομική ανάκαμψη εφικτή.

Η νέα αρχή που όλοι μας πρέπει να κάνουμε έχει μία προϋπόθεση: καμία σκιά να μη συγκαλύψει την αλήθεια, κανένα οικονομικό έγκλημα να μη μείνει ατιμώρητο.

Πρέπει να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, ώστε όσοι ενέχονται σε αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Και η Δικαιοσύνη αυτή τη φορά πρέπει να αποδείξει εαυτόν καλύτερα από οποιανδήποτε άλλη φορά.

Πρέπει η δικαιοσύνη να αποδοθεί πλήρως, έγκαιρα και αποτελεσματικά. 

Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθουμε στο θέμα αργότερα”.