Συμφέρουσα, είναι η διατήρηση της Ψηφιακής Πλατφόρμας του ΡΙΚ

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Τυχόν μετακίνηση του ΡΙΚ στη Velister δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα και το Κράτος δεν εξοικονομεί πόρους, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΥΤΥΡΙΚ με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Τάσου Μητσόπουλου στην πρωινή εκπομπή του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο» για το θέμα της Ψηφιακής Πλατφόρμας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως “η αυτονομία και ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τίθεται σε άμεσο κίνδυνο από τη στιγμή που αυτή δεν ελέγχει το δικό της ανεξάρτητο ραδιοδίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης”.

Η ΣΥΤΥΡΙΚ σημειώνει πως από τυχόν μετακίνηση του ΡΙΚ στη Velister η μετάδοση του ΡΙΚ θα ελέγχεται από ανταγωνιστικά κανάλια και προσωπικές ατζέντες καναλαρχών. Πέραν τούτου, θα δημιουργηθεί παρανομία, που συνίσταται στη διάθεση δημόσιων πόρων (κρατική χορηγία προς το ΡΙΚ ) για τη λειτουργία ιδιωτικής εταιρείας, αναφέρεται.

Οπως σημειώνεται, σε περίπτωση μεταφοράς του ΡΙΚ στη Velister, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η έμμεση κρατική οικονομική στήριξη της Velister, μέσω του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, για να μπορέσει να επιβιώσει μια ιδιωτική εταιρεία και να μπορέσει να αποπληρώσει τις υπέρογκες υποχρεώσεις τις οποίες η ίδια ανέλαβε με το επιχειρησιακό σχέδιο της, προσφέροντας πάνω από €10 εκατομμύρια για απόκτηση της άδειας

“Το δίκτυο του ΡΙΚ είναι ολοκληρωμένο με 100% γεωγραφική κάλυψη και δεν προϋποθέτει επιπρόσθετες δαπάνες. Το 75% του ετήσιου κόστους που ανέρχεται στα €750,000 αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Τα υπόλοιπα αφορούν τη συντήρηση”, αναφέρεται.

Εξάλλου επισημαίνεται πως με τροποποίηση της άδειας του ΡΙΚ, η Ψηφιακή του Πλατφόρμα θα μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα ιδιωτικά κανάλια με κόστος πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα στη Velister.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως “η απόφαση για δημιουργία δύο πλατφόρμων ήταν και παραμένει πολιτική απόφαση και είναι κατανοητό ότι έγινε με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και πως “το ότι μία ιδιωτική εταιρεία όπως είναι η Velister αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το κράτος δεν σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να ενεργήσει σαν «χορηγός» ιδιωτικών συμφερόντων με θύμα τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση”.

“Οι δύο πλατφόρμες δεν είναι παραπλήσιες. Η Ψηφιακή πλατφόρμα του ΡΙΚ έχει ανώτερη τεχνολογική υποδομή και εξυπηρετείται επίσης από 82 σταθμούς αναμετάδοσης ενώ αυτή της Velister από 21 σταθμούς. Είναι υποχρέωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας”, αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης πως “συσκέψεις με το ΡΙΚ δεν έγιναν. Απ’ ότι γνωρίζουμε θα πραγματοποιηθεί μία σήμερα Πέμπτη 13/6 με τον Υπουργό Εσωτερικών και μία την ερχόμενη βδομάδα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων”, προστίθεται.

Υπογραμμίζεται πως “δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για διακοπή της άδειας μετάδοσης από το ΡΙΚ, η οποία λήγει τον Μάρτιο του 2025. Αντίθετα, η αδυναμία της Velister να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θέτει θέμα επιβίωσης της συγκεκριμένης ιδιωτικής πλατφόρμας”, αναφέρει η ΣΥΤΥΡΙΚ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ