Συναγερμός στην Ευρώπη λόγω σοβαρών βροχοπτώσεων


 Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!! 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Η Αυστρία, η Γερμανία και η Τσεχία έστειλαν στρατιωτικές μονάδες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις αρωγής έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές.

Ο Δούναβης πλημμύρισε στη Βαυαρία και δεκάδες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Εκατοντάδες δρόμοι και οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κοπεί στη Γερμανία, την Αυστρία και την Τσεχία, και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σχεδόν ολόκληρη η Βοημία, καθώς και περιοχές της Γερμανίας.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική στην Πράγα, όπου έχουν στηθεί πρόχειρα φράγματα στον ποταμό Μολδάβα που διασχίζει την πόλη, ενώ έχουν κλείσει οκτώ σταθμοί του μετρό και ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε χθες το απόγευμα.

Το χωριό Κέσεν στην Αυστρία βρίσκεται κυριολεκτικά πλέον κάτω από το νερό. Σε μερικές περιπτώσεις πλημμύρισαν ακόμα και κατοικίες που βρίσκονται σε ψηλότερο επίπεδο. Στο Πασάου της Γερμανίας, κοντά στα γερμανοαυστριακά σύνορα, το όριο της στάθμης του νερού του Δούναβη έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στις αρχές.

Οι τοπικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή του στρατού για να ενισχύσουν τα οχυρωματικά έργα στην περιοχή. Εκφράζονται φόβοι ότι οι φετινές πλημμύρες θα ξεπεράσουν σε μέγεθος τις πλημμύρες του 2002 που είχαν θεωρηθεί από τις πιο εκτεταμένες των τελευταίων εκατό χρόνων.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στην Τσεχία

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, κήρυξε την Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα ποτάμια που έχουν πλημμυρίσει από τις συνεχείς βροχοπτώσεις απειλούν το ιστορικό κέντρο της Πράγας και πολλές πεδινές περιοχές έχουν εκκενωθεί.

Οι αρχές της πρωτεύουσας περιόρισαν τις δημόσιες μεταφορές, ενώ είχε προγραμματιστεί το κλείσιμο υπόγειων σταθμών στο κέντρο της πόλης εξαιτίας των πλημμύρων.

Η κύρια σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την πρωτεύουσα με το ανατολικό τμήμα της χώρας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Ο Νέτσας δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει 300 εκατομμύρια τσεχικές κορώνες ως οικονομική βοήθεια, ενώ δήλωσε ότι 2.000 επιπλέον στρατιώτες είναι έτοιμοι να σταλούν προκειμένου να βοηθήσουν στο στήσιμο προσωρινών αναχωμάτων στην Πράγα και άλλες πληγείσες περιοχές.

“Η κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης 1,3 δισ. κορωνών για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εξαιτίας των πλημμύρων, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πολλοί αγνοούνται. Νοσοκομείο στην Πράγα, καθώς και τμήματα του ζωολογικού κήπου της πόλης, εκκενώθηκαν.