Συνέχεια επεισοδίων στην Τουρκία – Τραυματισμοί διαδηλωτών

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Δακρυγόνα, συμπλοκές και τραυματίες

Η τουρκική αστυνομία έριξε το Σάββατο το βράδυ δακρυγόνα και έκανε χρήση κανονιών νερού για να διαλύσει 5.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Άγκυρας, κατά την ένατη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης με στόχο την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων έκαναν άφθονη χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που διέκοψαν την κυκλοφορία και αρνήθηκαν να διαλυθούν, παρά τις προσταγές των αρχών, στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν τους διαδηλωτές που κατέφυγαν στα δρομάκια γύρω από την πλατεία, νευραλγικό κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά κανάλια.

Έκτακτη σύσκεψη και σενάριο εκλογών

Εν τω μεταξύ, έκτακτη συνάντηση είχαν το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ενισχύοντας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στη γείτονα χώρα.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η οποία ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Σύμφωνα με αναφορές, ο Ερντογάν αποχώρησε νωρίτερα από την συνεδρίαση του κόμματος για να συναντηθεί με τον Τσιτσέκ.

Ήδη εδώ και δύο μέρες δημοσιεύονται στην Τουρκία πληροφορίες περί του ενδεχομένου να θέσει το κυβερνών κόμμα θέμα πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, αυτό θα ήταν και ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ζήτησε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί λέγοντας ότι “απαιτείται ανανέωση της εξουσίας”.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπαχτσελί είπε πως “καθώς η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξ’ αιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας”.

Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για “τρεις κάλπες” και σημείωσε, “ας ορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το χρόνο”.

Οι “τρεις κάλπες” είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών και των προεδρικών εκλογών, καθώς και του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα. Οι δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά το Μάρτιο του 2014 και οι προεδρικές τον Αύγουστο.

Σε περίπτωση που προκριθεί η περίπτωση των τριών εκλογών, η Τουρκία θα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει λόγος για σύνταξη και ψήφιση νέου συντάγματος. Οπότε οι τρεις κάλπες θα αφορούν τις βουλευτικές, τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές.

Το κυβερνών κόμμα απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα πως δεν υπάρχει περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών, έπειτα από μία εβδομάδα κατά την οποία σημειώθηκαν οι σφοδρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

“Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015 και μία αλλαγή του προγράμματος αποκλείεται”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ, έπειτα από μία σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του AK.

Περισσότερα στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.