Τα Θεματικά Κέντρα του 26ου Φεστιβάλ ΕΔΟΝ

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Μέσα από τα Θεματικά Κέντρα, προσεγγίζουμε πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε για την ιστορία, τους αγώνες και τις θέσεις της ΕΔΟΝ αλλά και ευρύτερα της Αριστεράς στην Κύπρο.

Έτσι τα Θεματικά Κέντρα, μέσα δημιουργικές κατασκευές, πλαισιώνουν την μικρή πολιτεία που στήνεται για το Φεστιβάλ. Τα κέντρα αυτά, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και την κατασκευή τους, είναι αποτέλεσμα της εθελοντικής δουλειάς ΕΔΟΝιτών και ΕΔΟΝίτισσων. Στο 26ο ΠΦΝΦ, θα υπάρχουν τα εξής Θεματικά Κέντρα: 

Παγκόσμια Κρίση – Μνημόνιο & Κύπρος

Μέσα από αυτό το Θεματικό θα αναδείξουμε κατά πόσο είναι δομική η σημερινή καπιταλιστική κρίση. Μια κρίση, της οποίας οι συνέπειες οδηγούν τους λαούς του κόσμου σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Θα παρουσιαστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης σ’ όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στις χώρες όπου επιβάλλονται μνημόνια. Στο επίκεντρο του Θεματικού, θα βρίσκεται βέβαια η περίπτωση της Κύπρου, αποτυπώνοντας την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν, αλλά και μετά τις καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου. Τέλος, το εν λόγω Θεματικό θα παραθέτει τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν και θα διαμορφώνονται με την παραμονή της Κύπρου υπό τον μνημονιακό ζυγό.

Η εναλλακτική Πρόταση του ΑΚΕΛ

Τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται σήμερα, επιφυλάσσουν επώδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα καλούνται να υποκύπτουν σε συνεχείς θυσίες. Είναι γι αυτό που χρειάζεται μια εναλλακτική πρόταση απεγκλωβισμού από την Τρόικα και το Μνημόνιο. Μια τέτοια πρόταση, είναι και η πρόταση του ΑΚΕΛ η οποία θα παρουσιαστεί στο Θεματικό Κέντρο «Η εναλλακτική πρόταση του ΑΚΕΛ», μέσα από κείμενο, εικόνες και ένα σύντομο βίντεο. Παράλληλα, το Θεματικό Κέντρο θα φιλοξενήσει συζήτηση για την οικονομία την Παρασκευή 5/7 και ώρα 19:15. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Στέφανος Στεφάνου, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ («Η πολιτική πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το Μνημόνιο») και ο Χάρης Πολυκάρπου – Οικονομολόγος, Μέλος του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ («Τα αδιέξοδα της οικονομικής Διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και οι επιπτώσεις στους λαούς»).

Κύπρος – ΝΑΤΟ («Συνεταιρισμός για την ειρήνη») – Φυσικό Αέριο

Το θεματικό αυτό, θα βασιστεί στο δίπολο το οποίο θα αντιπαραβάλει την Κύπρο της Ειρήνης με την Κύπρο του ΝΑΤΟ. Στόχος του, είναι να θέσει τα διλλήματα που προκύπτουν ανάμεσα σε μια τέτοια επιλογή, αλλά και να προδιαγράψει την προοπτική της αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου στην κάθε περίπτωση. Προτάσσει δηλαδή, την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για μια Κύπρο ειρηνική, επανενωμένη, αποστρατιωτικοποιημένη, κόντρα στην οποιαδήποτε ιδέα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και στα παρακλάδια του όπως είναι ο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

70 χρόνια από την απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Στόχος του συγκεκριμένου θεματικού είναι απότιση του ελάχιστου φόρου τιμής προς τους εθελοντές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι συνέβαλαν στην ήττα του χιτλεροφασισμού. Παράλληλα, πρόκειται για ένα μνημείο τιμής ως προς την ιστορική απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για κατάταξη των μελών του Κόμματος στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων. Μέσα από τις φωτογραφίες της εποχής, τα ιστορικά ντοκουμέντα και τα μουσειακά εκθέματα, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πτυχές της ιστορίας του ΑΚΕΛ αλλά και της Κύπρου, που σήμερα η κυρίαρχη τάξη προσπαθεί να εξαφανίσει.

Όλα τα Θεματικά Κέντρα θα συνοδεύονται από δημιουργικές και έξυπνες κατασκευές, σχετικές με το κάθε θέμα.