Θέμα 24H: Οι 90 μυστήριες εξαφανίσεις στην Κύπρο…

 

Της Στάλως Δημοσθένους

Κανένα σημείο ζωής από 90 περίπου άτομα δεν έχει η αστυνομία τα τελευταία 23 χρόνια και βρίσκονται στην λίστα ελλειπόντων.

Το 24h.com.cy μετά από επικοινωνία με εκπρόσωπο της αστυνομίας πληροφορήθηκε ότι τα 83 άτομα τα οποία βρίσκονται στη λίστα των ελλειπόντων δεν έχουν βρεθεί ακόμη ή τουλάχιστον δεν έχει ενημερωθεί η Αστυνομία ότι έχουν βρεθεί.

Το τραγικό είναι ότι η αστυνομία διενεργεί έρευνες μόνο τις πρώτες 7 μέρες, μια βδομάδα μόνο δηλαδή μετά από την καταγγελία απουσίας τους. Μετά τις 7 μέρες η αστυνομία σταματά τις ενέργειες για εύρεση των ελλειπόντων και αν υπάρξει κάποια καινούργια πληροφορία μόνο τότε προχωρούν.

Στη μεγάλη αυτή λίστα βρίσκονται και δεκαοκτώ πρόσωπα τα οποία λείπουν από το 2010 και μετά, δηλαδή τα τελευταία 4 χρόνια. Από τους 18 ελλείποντες οι 5 είναι Ασιάτες, οι 5 Αφρικανοί, ενώ 8 από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι οι 4 εκ των ελλειπόντων είναι ανήλικοι 16 και 17 ετών. Η Αστυνομία, όμως, χειρίζεται τις υποθέσεις με απόλυτη ψυχραιμία και υποστηρίζει ότι οι έρευνες προχωρούν μόνο αν αυτό θέλουν οι γονείς των ανηλίκων. Αν παραδείγματος χάριν οι γονείς πουν να μην γίνουν καθόλου έρευνες, τότε αυτό θα πράξει η Αστυνομία. Αυτή η εξουσία, για το αν θα γίνει ή όχι έρευνα, που έχουν στα χέρια τους οι γονείς των ανηλίκων ελλειπόντων, ίσως θα έπρεπε να βάζει σε σκέψεις την αστυνομία.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι εξαφανίσεις αλλοδαπών και μη είναι ένα μυστήριο που η αστυνομία δεν είναι σε θέση να επιλύσει μόνη της ή ίσως απλά δεν είναι στις προτεραιότητες της. Το πραγματικό μυστήριο της ιστορίας είναι πού βρίσκονται όλοι αυτοί οι ελλείποντες και αν είναι ακόμα στη χώρα…