Την ΕΕ καλεί ο Ομήρου να παρέμβει στις προκλήσεις της Τουρκίας

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η συνέχιση των προκλήσεων της Τουρκίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη αποφασιστικότητα και με απαίτηση να τοποθετηθεί  και από το Συμβούλιο Ασφαλείας,  δεδομένου ότι υπάρχει απειλή  διατάραξης της ειρήνης,  είπε ο κ Ομήρου .

Ο κ Ομήρου πρόσθεσε επίσης ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέμβει δεδομένου ότι η διεθνής συνθήκη για το Δίκαιο της θάλασσας δεν αποτελεί απλώς μέρος της εσωτερικής νομοθεσίας των μελών της Ε.Ε αλλά τμήμα του ευρωπαϊκού δικαίου με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου του Λουξεμβούργου το 1982.

Δεν μπορούν τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα ,  η ευρωπαϊκή επιτροπή και το ευρωπαϊκό συμβούλιο να σιωπούν είπε χαρακτηριστικά ο κ Ομήρου.  Μιλώντας μετά την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου των ηρώων της κοινότητας Χούλου, ο κ Ομήρου σημείωσε ότι η δική μας πλευρά όχι μόνο θα πρέπει να μιλήσει αλλά θα πρέπει να απαιτήσει να υποδείξουν στην Τουρκία άμεσο  τερματισμό των απειλών διαφορετικά ο ενταξιακός διάλογος να διακοπεί οριστικά και αμετάκλητα.

Δεν είναι δυνατόν  , συνέχισε,  να ανέχονται μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε να καταπατεί το δίκαιο της θάλασσας το οποίο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου και μάλιστα οι απειλές αυτές να στρέφονται εναντίον μιας χώρας μέλους  της Ε.Ε. 

Ο κ Ομήρου ανέφερε ακόμη πως τα όσα διαδραματίζονται  στην Τουρκία αποδεικνύουν ότι ο βαθύτατος διχασμός της τουρκικής κοινωνίας συνεχίζεται και ότι  οι  εγγενείς αδυναμίες  του τουρκικού κράτους είναι υπαρκτές

Ο κ Ομήρου πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να συνέλθουν ορισμένοι εδώ στην Κύπρο, οι οποίοι επένδυαν στον Ταγίπ  Ερντογάν , ο οποίος, –  όπως είπε –  μαζί με τον  Νταβούτογλου επιχειρούν την αναβίωση μιας Νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας .

Λαμβάνοντας τα μηνύματα από τους Τούρκους πολίτες  οι οποίοι εξεγείρονται εναντίον της δεσποτείας και του αυταρχισμού ενός αρπακτικού επιθετικού τουρκικού κράτους το οποίο καταπιέζει τον ίδιο τον τουρκικό λαό, ο Γιαννάκης Ομήρου διερωτήθηκε,   εάν  θα συνέλθουν  ορισμένοι  ή εάν θα συνεχίσουν να μας λένε ότι ο κ Ερντογάν είναι ο εκσυγχρονιστής και ο μεταρρυθμιστής ο  οποίος διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας στη Τουρκία και ότι επειδή η Τουρκία, – όπως είπε –  ανήκει στους G20 θα πρέπει να την υπολογίζουμε  ως μεγάλη δύναμη  με την οποίαν δεν μπορούμε να τα βάζουμε.

Πηγή ΚΥΠΕ