Την Τρίτη στην Ουάσινγκτον το 29ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ

   


Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας !!!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Στη διάρκεια των τριημέρων εργασιών του, οι περίπου 100 αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ (κυρίως) αλλά και τον Καναδά και τη Βρετανία, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με πολλά επίλεκτα στελέχη σημαντικών επιτροπών της Βουλής και Γερουσίας, που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής και Αμυνας, αλλά και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

 Την Τρίτη θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από τον αρμόδιο χειριστή του κυπριακού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ερικ Ρούμπιν, τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης γύρω από τη νέες διαπραγματεύσεις, που αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να ενημερωθούν στο Λευκό Οίκο από ανώτερο αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

 Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, που θα μιλήσει την πρώτη μέρα. Θα παρευρεθούν επίσης, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο δήμαρχος Κυθραίας Πέτρος Καρεκλάς, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ρένα Δούρου, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Reimer BÖGE καθώς και μέλη του Καναδικού κοινοβουλίου.

Στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου, την Τετάρτη, θα τιμηθούν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας με μεγάλη επιρροή σε πολιτικούς, Ντένις Μίχελ και ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ελιοτ Ενγκελ.

 Να σημειωθεί ότι το συνέδριο ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση στην Ουάσιγκτον του Παγκόσμιου Φόρουμ της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής, υψηλόβαθμα στελέχη της οποίας θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

 Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της; ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, επισήμανε ότι το 29ο συνέδριο λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, καθώς το κυπριακό δεν είναι μόνο πολιτικό πρόβλημα, αλλά επίσης οικονομικό κι ανθρωπιστικό. Ενώ υπάρχουν αρκετοί που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Κύπρο, καθώς έχουν επηρεαστεί βλέποντας ανθρώπους να υποφέρουν και να έχουν ανάγκη άμεσης υποστήριξης.

 «Στο μέσο της οικονομικής και της ανθρωπιστικής κρίσης τείνουμε να ξεχάσουμε το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή κι ο εποικισμός. Σήμερα δεν μιλούμε απλά για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αλλά και για εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους που έχουν εποικίσει τις κατεχόμενες περιοχές στο βόρειο τμήμα. Την καταστροφή 500 εκκλησιών στα κατεχόμενα και τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού φανταμενταλιστικού καθεστώτος. Βλέπουμε την ίδια στιγμή προσπάθειες αναβάθμισης του καθεστώτος του ψευδοκράτους, μέσω απευθείας πτήσεων».

 Ο κ. Κρίστοφερ υπογράμμισε πως την ίδια στιγμή κάποιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπουν την ευκαιρία εκμετάλλευσης της κρίσης, για να επιβάλουν μία λύση στο κυπριακό, η οποία θα στερεί από 200.000 πρόσφυγες το δικαίωμα επιστροφής στα σπίτια τους και ουσιαστικά θα προνοεί λύση δύο κρατών.

«Αυτό για μας που αγωνιζόμαστε 39 χρόνια για το κυπριακό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

 Για το πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ, το φετινό συνέδριο έχει ιδιαίτερα μεγάλο συναισθηματικό βάρος, καθώς είναι το πρώτο στο οποίο θα απουσιάζει ο αείμνηστος Αντριου Αθενς..

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ θεωρεί ακατανόητο πως η κυβέρνηση Ομπάμα μιλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ δείχνει να έχει ξεχάσει τι έχει συμβεί στην Κύπρο.

«Το συνέδριο μας προσφέρει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στα μέλη του Κογκρέσου και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούμε των προσπαθειών», υπογράμμισε.

 Ο κ. Κρίστοφερ υπενθύμισε ότι το συνέδριο ξεκινά την ημέρα που ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής.

«Θα αξιοποιήσουμε αυτή της νέα μας συμμαχία με την AJC προσπαθώντας να χτίσουμε μία δυναμική που θα παρουσιάσει την πραγματική υπόθεση της Κύπρου στην Ουάσιγκτον. Ξέρω πως όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί μας νοιώθουν απογοήτευση, όμως πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε».

 Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας – HALC (Hellenic American Leadership Council), Εντι Ζεμενίδης είπε πως το συνέδριο παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις. Μεταξύ των ευκαιριών συμπεριλαμβάνονται:

 α) Ευκαιρία να επιδείξουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής και Εβραϊκής Διασποράς, καθώς το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ ξεκινά καθώς ολοκληρώνεται το συνέδριο της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής. Μέλη της AJC θα συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και μέλη της HALC στο Παγκόσμιο Φόρουμ της AJC, κάνοντας ορατή την συνεργασία των δύο κοινοτήτων στους βασικούς χαράκτες της πολιτικής στην Ουάσιγκτον.

 β) Ευκαιρία να συντονιστούμε και να χαράξουμε πολιτική με τους παλαιούς μας φίλους, οι οποίοι έχουν αναβαθμιστεί στο Κογκρέσο. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι τώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κι ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον βουλευτή Ελιοτ Ενγκελ στη ηγεσία των δημοκρατικών στην ίδια επιτροπή.

 γ) Ευκαιρία να επιζητήσουμε στην προγραμματισμένη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, διευκρινίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση για την πολιτική της στο κυπριακό.

Σύμφωνα με τον Εντι Ζεμενίδη, οι στόχοι του συνεδρίου είναι η ενημέρωση των νέων μελών του Κογκρέσου για το κυπριακό και η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση να αντιληφθεί πως τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα στο κυπριακό δεν είναι αποδεκτά. Επίσης να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει ένα σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τους παράγοντες της Ομογένειας, σε όλη την Αμερική.

 Για τον Κώστα Τσέντα που συμμετέχει ανελλιπώς στα συνέδρια της ΠΣΕΚΑ και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, το 29ο συνέδριο είναι το πρώτο υπό τη νέα του ιδιότητα ως πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

«Οι στόχοι δυστυχώς παραμένουν οι ίδιοι, όλα τα χρόνια που διοργανώνουμε τα συνέδρια στην Ουάσιγκτον και αγωνιζόμαστε για την Κύπρο. Να διαφωτίσουμε τους βουλευτές, γερουσιαστές και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για το πρόβλημα της Κύπρου, που παραμένει άλυτο για 39 χρόνια. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι το πρόβλημά μας πρέπει να επιλυθεί κατά τρόπο δίκαιο, βασισμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

 Η απογοήτευση πολλών από τους ομογενείς για την έλλειψη απτών αποτελεσμάτων στα 39 χρόνια που χτυπούν υψηλές πόρτες στην Ουάσιγκτον είναι γεγονός, ωστόσο κανείς δεν θέλει να παρατήσει την προσπάθεια που είναι δυστυχώς μονόδρομος.

«Είναι αλήθεια πως πολύς κόσμος νιώθει απογοήτευση. Όμως τα πράγματα θα ήταν ίσως αρκετά χειρότερα για την Κύπρο, αν δεν κάναμε κάθε φορά αυτά τα πράγματα. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολύ αρνητικές εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς όπως γνωρίζουμε τα αμερικανικά συμφέροντα βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην Τουρκία απ’ ότι σε μας. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν δεν καταβάλαμε όλες αυτές τις προσπάθειες για να τους πείσουμε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει, ανεξαρτήτως συμφερόντων, να πράξουν αυτό που είναι δίκιο και συνάδει με τις αμερικανικές αξίες. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε με όλους όσους συναντούμε. Και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέσω των συνεδρίων κι άλλων επαφών, γιατί αν δεν γίνονται κι αυτά, δεν γνωρίζω που θα καταλήξουμε».

 Καθώς ασκούνται πιέσεις από διάφορες πλευρές προς την Κύπρο, με αφορμή την δεινή της οικονομική θέση, αυτό φαίνεται πως έχει πεισμώσει την κυπριακή παροικία της Αμερικής, να μην αφήσουν η κρίση να οδηγήσει σε άδικη λύση.

«Εμείς στηρίζουμε την άποψη της κυπριακής κυβέρνησης πως δεν θα πρέπει να ασκούνται πιέσεις για να ξεκινήσουν αμέσως οι συνομιλίες και θα πούμε τα ίδια και στους συνομιλητές μας στην Ουάσιγκτον».