Τουρκία: Αύξηση των πωλήσεων του «εθνικού ποτού»


 

 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Όπως γράφει η τουρκική World Street Journal, η αύξηση σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου έφτασε στο 9,5%. Το 5,6% αφορά την αύξηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το Μάρτιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα και το Μάρτιο η σύγκριση με το Μάρτιο του 2012 καταγράφει αύξηση 9,8% με το αϊράνι να φτάνει τους 45,382 τόνους σε πωλήσεις στην Τουρκία.

Μάλιστα, σημειώνεται, οι ειδικοί του τομέα επισημαίνουν ότι εκτός από το βιομηχανικής παραγωγής αϊράνι, το «εθνικό ποτό» παράγεται φρέσκο από οικογένειες, ειδικά στην Ανατολία. Η εφημερίδα δημοσιεύει πίνακα με την αύξηση των πωλήσεων στο αϊράνι από το 2008 έως το 2012.

Το 2012 η παραγωγή αϊρανιού έφτασε τους 442.570 τόνους. Η αύξηση από το 2008 μέχρι το 2012 έφτασε το 67%! Οι ειδικοί σχετίζουν την τεράστια αυτή αύξηση με δύο λόγους. Ο πρώτος είναι λόγοι υγείας, καθώς το αϊράνι θεωρείται πολύ υγιεινό ποτό και ο δεύτερος είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική επιλογή των αναψυκτικών με ανθρακικό και ως παραδοσιακό και πολύ ωφέλιμο τουρκικό ποτό. Επίσης οφείλεται στο ότι πλέον το αϊράνι παράγεται σε πολλά σπίτια στην Ανατολία.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι στις 26 Απριλίου και σε συμπόσιο με θέμα τις διεθνείς πολιτικές για το αλκοόλ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «κρεμάστηκαν αφίσες στα εστιατόρια για το πόσο ωφέλιμο είναι το αλκοόλ. Εκείνη την περίοδο ήθελαν να δίδετε το αλκοόλ σαν να είναι ένα αγνό ποτό. Επιπλέον, τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας σε κάποια βιβλία αναφερόταν ότι η μπύρα, που είναι αλκοόλ, είναι το εθνικό μας ποτό. Όμως, το εθνικό μας ποτό είναι το αϊράνι».

πηγη: ΚΥΠΕ