Τουρκία: Νεκρός Αστυνομικός-Φήμες για Κύπριο!

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 Ο Νομάρχης της επαρχίας Σμύρνης, Μουσταφά Τοπράκ δήλωσε πως το πρόβλημα δεν είναι η χρήση των δικτύων, αλλά η προσπάθεια πρόκλησης ταραχής και μεγαλοποίησης των γεγονότων.  Δέκα εννιά από τους συλληφθέντες κατηγορήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Με τα μηνύματά τους κυρίως στο Twitter καλούσαν τον κόσμο στις συγκεντρώσεις ενάντια στην πολιτική Ερντογάν. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις μετά που ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε «μάστιγα» το Twitter, σύμφωνα με την Σοζτζιού.

Οι κρατήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, επικοινώνησαν με μηνύματα του τύπου «Ας συναντηθούμε στην πλατεία Γκιουνντογντού (σ.σ : πλατεία στη Σμύρνη) στις 19:30», «Μην πάτε στην πλατεία Λωζάννης (σ.σ : πλατεία στη Σμύρνη), υπάρχουν αστυνομικοί εκεί», «Μην έρχεστε στην Γκιουνντογντού, έχει πέσει πολύ δακρυγόνο», γράφει η Ταράφ.

Νεκρός αστυνομικός

Ένας Τούρκος αστυνομικός υπέκυψε χθες βράδυ στα τραύματα που υπέστη όταν έπεσε από μια υπό κατασκευή γέφυρα ενώ κυνηγούσε διαδηλωτές στα Άδανα.

Πρόκειται για τον πρώτο αστυνομικό που χάνει τη ζωή του από τότε που άρχισαν οι βίαιες διαδηλώσεις με αφορμή το ξερίζωμα δέντρων στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη. Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον τρεις πολίτες, διαδηλωτές, έχουν χάσει τη ζωή τους από την υπέρμετρη χρήση βίας της αστυνομίας.

 Ελεύθερος ο Ελληνας που είχε συλληφθεί 

 Συλλήψεις ξένων

Στο μεταξύ, ένας δικηγόρος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων πως μια 21χρονη γαλλίδα φοιτήτρια, η οποία είχε μεταβεί στην Τουρκία από τη Νάντη της δυτικής Γαλλίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγών Erasmus για ένα έτος σπουδών στην επικοινωνία στο πανεπιστήμιο του Γαλατάσαραϊ, συνελήφθη τη νύκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη μαζί με 82 άλλα πρόσωπα για την υποτιθέμενη συμμετοχή της σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Αυτό επιβεβαιώθηκε πριν από λίγο και από την ιστοσελίδα της Ραντικάλ που γράφει ότι η νεαρή μπορεί να απελαθεί.

 

Ο δικηγορικός σύλλογος της Κωνσταντινούπολης γνωστοποίησε πως είχε συλληφθεί άλλη μια Γαλλίδα, όμως δεν ήταν σε θέση να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Το προξενείο της Γαλλίας επιβεβαίωσε αυτή τη δεύτερη σύλληψη, χωρίς να κάνει γνωστές τις ταυτότητες των προσώπων που συνελήφθησαν.

Κύπριος συλληφθείς – Δεν επιβεβαιώνεται

Η ίδια πηγή του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας τρίτος ξένος, ένας Κύπριος, συνελήφθη επίσης, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν πρόκειται για Ελληνοκύπριο ή για Τουρκοκύπριο.