Τρεις νεκροί από πλημμύρες στον Καναδά


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Τρία πτώματα βρέθηκαν στην τοποθεσία Χάι Ρίβερ, νοτίως του Κάλγκαρι, όπου ο ποταμός Χάιγουντ πλημμύρισε εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ανακοίνωσε η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CBC. Αγνοείται η τύχη ενός τέταρτου προσώπου.

Στο Κάλγκαρι, περίπου 100.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το δήμαρχο της πόλης αυτής του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, τον Ναχίντ Νένσι.

Η ηλεκτροδότηση χρειάστηκε να διακοπεί στις συνοικίες του κέντρου που βρίσκονται κοντά στους ποταμούς Μπόου και Έλμποου, οι οποίοι πλημμύρισαν σε πολλά σημεία. Πολλοί δρόμοι και γέφυρες έκλεισαν για την κυκλοφορία, τα καταστήματα και τα σχολεία δεν άνοιξαν. Το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι έκλεισε.

Η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη σε πολλές πόλεις νότια του Κάλγκαρι, καθώς σε κατάσταση ανάγκης έχουν κηρυχθεί περίπου είκοσι κοινότητες. Τα καναδέζικα τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν εικόνες σπιτιών και αυτοκινήτων να παρασύρονται από τα νερά.

Αξιωματούχοι του Κάλγκαρι δήλωσαν πως ο χώρος του ροντέο στο κέντρο της πόλης έχει πλημμυρίσει ενώ το νερό στη γειτονική αρένα του χόκεϊ Σάντλντομ έχει φτάσει στη 14η σειρά των καθισμάτων.

Περισσότερα από 100 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένα σημεία της νότιας Αλμπέρτα μέσα σε μόλις δύο ημέρες και οι μετεωρολόγοι λένε πως οι βροχοπτώσεις δεν θα μειωθούν πριν από σήμερα.

Περίπου 1.300 στρατιώτες και δέκα ελικόπτερα του στρατού έχουν σταλεί στην περιοχή για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των απομονωμένων πληθυσμών και κυρίως στην εκκένωση των νοσοκομείων του Κάνμορ και του Χάι Ρίβερ.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ έφθασε το απόγευμα στο Κάλγκαρι, πόλη της οποίας είναι βουλευτής από το 1993 με μια διακοπή ανάμεσα στο 1997 και το 2002. Ο Χάρπερ πέταξε πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο και ενημερώθηκε επιτόπου για την κατάσταση υποσχόμενος ομοσπονδιακή βοήθεια στη διάρκεια των πλημμυρών και έπειτα απ’ αυτές.

 Περισσότερα στο newsbeast.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.