Ξεπουλάμε για να ξεχρεώσουμε


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αιτία; Το Κράτος θα τα πουλήσει στην Κεντρική Τράπεζα, για να αποπληρώσει δάνειο που η ΚΤ έχει παραχωρήσει στην Κυβέρνηση ύψους 1.3 δις ευρώ. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, τέτοιου είδους ενδοκρατικά δάνεια σε άλλες χώρες δεν υπολογίζονται στο Δημόσιο χρέος, ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου, η Τρόικα επέμενε να συμπεριληφθεί στο Δημόσιο χρέος, ανεβάζοντάς το κατά 8%. Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τελικά αποδείχθηκε ότι το δάνειο αυτό θα μπορούσε να εξοφληθεί με παραχώρηση κρατικής γής στην Κεντρική Τράπεζα. 

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στον ”Π” ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε μάλιστα ότι μετά την καταγραφή της περιουσίας θα διορισθεί ανεξάρτητος εκτιμητής, που θα καθορίσει τις ακριβείς αξίες των ακινήτων, ενώ από την πλευρά της η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στον διορισμό ειδικής ομάδας αξιοποίησης της περιουσίας. 

Εάν τελικά η ανταλλαγή προχωρήσει, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο. Πέραν των ακινήτων 1.3 δις που θα παραχωρηθούν από το Κράτος, για την εξόφληση του δανείου, αυτή την στιγμή βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό τον έλεγχο της Κεντρικήε εξασφαλίσεις ύψους 12 δις ευρώ που έχουν καταθέσει Λαϊκή και Κύπρου, για να τους παρασχεθεί ο ELA, οι οποίες αφορούν κινητή και ακίνητη περιουσία.