Υπ. Εμπορίου: Η επιβεβαιωτική είναι δυνατό χαρτί – Παρουσίαση οδικού χάρτη

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αυτό δήλωσε το απόγευμα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο Υπουργός ενημέρωσε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μέλη του Υπουργικού Συμβούλιου για την πορεία των σχεδιασμών που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, παρουσιάζοντας οδικό χάρτη που ξεκινά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση και ολοκληρώνεται με την εξαγωγή του φυσικού αερίου που τοποθετείται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο συζητήθηκε, επίσης, το τερματικό και έγινε παρουσίαση προκαταρκτικών σχεδιασμών για τον τρόπο υλοποίησης και χρηματοδότησής του, τί θα διέπει το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, καθώς και τον τρόπο ένταξης του τομέα των υδρογονανθράκων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, ώστε, σύμφωνα με τον Υπουργό, όταν αρχίσουν τα έργα υποδομής, να μπορούν να εργοδοτηθούν επί το πλείστο Κύπριοι πολίτες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σχεδιασμός για το τερματικό έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε «αρχίζουμε με την Noble, η οποία είναι και η πρώτη εταιρεία η οποία ευελπιστούμε να ανακηρύξει το κοίτασμα Αφροδίτη εμπορεύσιμο, και να ακολουθήσουν, ελπίζουμε, και οι υπόλοιποι, οπόταν ο σχεδιασμός μας είναι ακριβώς για να μείνει ανοικτό ώστε να συμμετάσχουν όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο έργο της υποδομής του τερματικού».

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με το ενδεχόμενο προπώλησης φυσικού αερίου, ο Υπουργός είπε ότι πριν την επιβεβαιωτική γεώτρηση και την πιστοποίηση του κοιτάσματος από τρίτο οίκο, δεν μπορεί να γίνει προπώληση.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι πριν την πιστοποίηση, τα κοιτάσματά αξίζουν μηδαμινά ποσά, μετά την πιστοποίηση, όμως, όπως είναι και η πρακτική, θα γίνει διαδικασία για να πωληθεί το αέριο και, έστω και αν συμβατικά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε πριν το 2020, θα μπορούμε να υπογράψουμε συμβόλαια.

«Αυτά τα συμβόλαια δεν θα είναι έσοδα, θα είναι όμως ένα δυνατό χαρτί το οποίο θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε τα έργα υποδομής και είναι αυτά που θα φέρουν την ανάπτυξη πολύ πιο νωρίς από ό,τι θα έχουμε πραγματικά έσοδα», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία για να βγούμε στις αγορές και να πωλήσουμε το αέριο, το οποίο θα επιβεβαιωθεί σε από την Noble σε 3-4 μήνες, θα αρχίσει αρχές του 2014, θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2014 και η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό θα παρθεί το 2015».

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι, όταν μιλάμε για να μπούμε στις αγορές, δεν εννοούμε τις αγορές ομολόγων ή τις αγορές που μπορεί να δανειστεί η Κυπριακή Δημοκρατία. «Αναφέρομαι ξεκάθαρα στον τρόπο χρηματοδότησης των υποδομών που έχει σχεδιάσει η Κυπριακή Δημοκρατία», επεσήμανε.

Ερωτηθείς από πού μπορούν να αντληθούν χρήματα, ο Υπουργός είπε ότι «είχαμε ήδη μια σειρά από μεγάλους οικονομικούς κολοσσούς, οι οποίοι μας έχουν προσεγγίσει με πρόθεση να μας βοηθήσουν να χρηματοδοτήσουμε το έργο».

«Όλα αυτά, ξανατονίζω, υπό την αίρεση ότι θα έχουμε την επιβεβαιωτική και θα πιστοποιηθεί το κοίτασμα, γιατί αν ήταν οτιδήποτε σίγουρο δεν θα ξόδευε τόσα πολλά λεφτά η Noble για να κάνει την επιβεβαιωτική, να είμαστε ξεκάθαροι ότι υπάρχει διαδικασία στους επόμενους 3-4 μήνες που πρέπει να ακολουθηθεί», είπε ο Υπουργός.

Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι οι κολοσσοί αυτοί είναι και εντός αλλά και εκτός Ευρώπης.

Ερωτηθείς εξάλλου για τη βιωσιμότητα του τερματικού, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι σχεδιασμοί αυτοί τη στιγμή καταδεικνύουν ότι είναι βιώσιμο με τα κοιτάσματα του οικοπέδου 12, αλλά και αυτά που ευελπιστούμε ότι θα ανακαλυφθούν από τις υπόλοιπες εταιρείες που αρχίζουν ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του 2014.

Ο Υπουργός είπε ότι πριν το τέλος του 2014 βάζει τρυπάνι η εταιρεία Total και ότι του χρόνου θα πρέπει να αναμένονται συνολικά 4-5 γεωτρήσεις. Ήδη, είπε, αρχίζουν από φέτος τις σεισμικές τους ενέργειες για καλύτερη ανάλυση της γεωλογίας του βυθού.

Για τη συνέντευξη του Προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ στο ΚΥΠΕ, ότι οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει και ένας τρίτος ενεργειακός δρόμος και αυτός περνά από την Κύπρο, ο Υπουργός είπε ότι όντως αρχίζουν να σκέφτονται ένα νέο ενεργειακό δρόμο που θα πηγάζει από την Ανατολική Μεσόγειο και «σίγουρα έχουμε πολλά να κάνουμε και η Ευρώπη επενδύει πολλά στους αγωγούς από Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, αυτή είναι αλήθεια, και η τοποθέτηση η δική μας είναι να καταστούμε ένας τρίτος πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας, επάρκειας της ΕΕ».

Ερωτηθείς εξάλλου εάν τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση έγινε δέκτης παραπόνων από το Ισραήλ για το γεγονός ότι δεν δόθηκε οικόπεδο σε ισραηλινή εταιρεία, ο Υπουργός είπε ότι τα μόνα παράπονα που λήφθηκαν είναι από ιδιωτικά συμφέροντα «και τα οποία για λόγους της επιτροπής αξιολόγησης αποκλείστηκαν λόγω του ότι οι προσφορές τους δεν ήταν έγκυρες και μάλιστα με πολύ εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση γιατί δεν ήταν έγκυρες».

«Δεν έχουμε λάβει κανένα παράπονο, εκτός από τις εταιρείες αυτές», ξεκαθάρισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ