Υπ. Συγκοινωνιών: Η αγορά δεν σηκώνει δύο ψηφιακές πλατφόρμες

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στην σύσκεψη που προήδρευσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, συμμετείχε ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπηρεσιακοί παράγοντες από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Μητσόπουλος είπε πως “έχουν εκτεθεί όλα τα δεδομένα, έχει από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών αναληφθεί η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση ενός κοστολογικού ελέγχου όσον αφορά το κόστος λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του ΡΙΚ δεδομένου ότι υπάρχει κοστολογικός έλεγχος αναφορικά με την πλατφόρμα της VELISTER και επίσης έχει αναληφθεί από την Νομική Υπηρεσία υποχρέωση να μελετηθεί η νομική διάσταση του θέματος”.

Επισήμανε ότι “όλοι μας εννοώ και τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες συμφωνούμε στην εκτίμηση ότι όπως είναι σήμερα τα δεδομένα στην Κύπρο η αγορά δεν σηκώνει δύο ψηφιακές πλατφόρμες”.

Συνεπώς, συνέχισε, θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα άλλο σχήμα, στο οποίο θα συνυπάρξουν τα κανάλια είτε αυτά είναι δημόσια είτε ιδιωτικά και θα πρέπει βεβαίως να βρεθεί η νομική εκείνη ρύθμιση, η νομική εκείνη φόρμουλα που θα επιτρέψει την λειτουργία αυτού του νέου σχήματος που θα προκύψει.

Κληθείς να σχολιάσει αν είναι στο τραπέζι το σενάριο να κλείσει η πλατφόρμα του ΡΙΚ ή να μεταφερθούν τα άλλα κανάλια στην πλατφόρμα του ΡΙΚ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε πως αυτά  είναι τα σενάρια που είναι στο τραπέζι.

“Εχει λεχθεί ότι οι επιλογές μας και το έχουμε πει κι άλλη φορά, ουσιαστικά είναι περιορισμένες. Σε αυτό που συμφωνούμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνύπαρξη – το ερώτημα είναι σε ποια ακριβώς πλατφόρμα θα γίνει αυτή η συνύπαρξη – προσπαθούμε να βρούμε την λύση εκείνη που θα είναι η πιο οικονομική και η πιο συμφέρουσα πρώτα απ ΄ όλα για τον Κύπριο πολίτη, τον Κύπριο φορολογούμενο. Και δεύτερο έχοντας πάντοτε υπόψη ότι η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η πολυφωνία και να μην σιγήσουν οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χρονοδιαγράμματα δυστυχώς όσο κι αν τα εξορκίζουμε είναι ασφυκτικά, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να έχουμε ενώπιον μας τα δεδομένα.

“Από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών ειπώθηκε ότι αύριο θα υπάρξει μια συνάντηση με την ηγεσία του ΡΙΚ ώστε να δοθούν και τα στοιχεία, τα οικονομικά μεγέθη από το κόστος λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του ΡΙΚ. Από πλευράς της VELISTER επαναλαμβάνω ότι ο Επίτροπος έχει προχωρήσει ήδη στην διενέργεια κοστολογικού ελέγχου, ξέρουμε τα οικονομικά μεγέθη”, ανέφερε.

Από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, συνέχισε, ελπίζω και προσδοκώ το συντομότερο δυνατό να έχουμε μπροστά μας μια εισήγηση όσον αφορά το τι δέον γενέσθαι λαμβάνοντας υπόψη ότι ως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει τα κανάλια να καταβάλουν προς την VELISTER τα αυξημένα τέλη πρόσβασης.

Πηγή ΚΥΠΕ