ΥΠΕΞ: Ο Τερματικός σταθμός θα είναι αυτάρκης από τα κοιτάσματα μας


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως οτιδήποτε επιπρόσθετο είναι ευπρόσδεκτο και οικονομικά ακόμα πιο συμφέρον.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, ο κ. Κασουλίδης κληθείς να πει ποια νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση του Ισραήλ για εξαγωγή του 40% του φυσικού αερίου της χώρας, είπε ότι «το πρώτο βήμα που όλοι αναμέναμε δηλαδή την απόφαση του Ισραήλ κατά πόσο θα προβαίνει σε εξαγωγές έχει επιτευχθεί.

Το επόμενο βήμα θα είναι το Ισραήλ να αποφασίσει τη μορφή των εξαγωγών. Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι μία. Θα είναι περισσότερες της μιας, μία εκ των οποίων θα είναι σίγουρα η εξαγωγή από τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Παραμένει να αποφασίσει το Ισραήλ, αφού συνεννοηθεί και μαζί μας, κατά πόσο θα γίνει τερματικό στο Ισραήλ ή κατά πόσο θα επιχειρήσει να ζητήσει τις υπηρεσίες του τερματικού της Κύπρου. Εδώ βρίσκονται τα πράγματα».

Ερωτηθείς αν αυτή η εξέλιξη ενισχύει αυτό που θέλουμε εμείς, δηλαδή τη δημιουργία τερματικού, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «ο τερματικός μας θα γίνει εν πάση περιπτώσει. Ο τερματικός μας υπολογίζεται ότι θα είναι αυτάρκης με μόνο τα κυπριακά κοιτάσματα. Από κει και πέρα οτιδήποτε επιπρόσθετο είναι ευπρόσδεκτο και οικονομικά ακόμα πιο συμφέρον».

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή άσκηση των Ισραηλινών στο FIR Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «πρόκειται περί ασκήσεων έρευνας και διάσωσης που διοργανώνει το Ισραήλ κάποτε μόνο του κάποτε με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάποτε με άλλες χώρες μαζί. Είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας που έχει η Κύπρος με πολλές χώρες, περιλαμβανομένου και του Ισραήλ, και τονίζω ότι η αμυντική συνεργασία δεν σημαίνει συμμαχία. Μην εκπλαγείτε να δείτε παρόμοιες ασκήσεις που γίνονται μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, για παράδειγμα. Και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση αυτές οι ασκήσεις με τις διεργασίες που γίνονται στο οικόπεδο 12 για την επιβεβαιωτική γεώτρηση».