Αναγνώριση κυπριακών ταινιών μικρού μήκους στο εξωτερικό

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι ταινίες γυρίστηκαν σε συμπαραγωγή με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για την Ενίσχυση Κινηματογραφικών Ταινιών, κατόπιν εισήγησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου.  

Σε ένα από τα μακροβιότερα και σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο έχει προσκληθεί η ταινία μικρού μήκους «Dead End» της Τώνιας Μισιαλή.

Πρόκειται για το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 7 και 17 Αυγούστου.

Η ταινία θα λάβει μέρος στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, «Pardi di domain», κάνοντας, μάλιστα, παγκόσμια πρεμιέρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι ταινίες της κατηγορίας «Pardi di domain» θα προβληθούν, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, και στο Παρίσι, σε συνεργασία με το εκεί Ελβετικό Μορφωτικό Κέντρο.

Το «Dead End» θα διαγωνιστεί, επίσης, στο 36ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (16-21 Σεπτεμβρίου 2013), καθώς και στην κατηγορία «Brief Encounters» του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Animation «Encounters» στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου (17-22 Σεπτεμβρίου 2013).  

Η ταινία «Dead End» πραγματεύεται την πεζή καθημερινότητα ενός ζευγαριού που βρίσκεται στη δύση του γάμου και της ζωής του.

Ο άνδρας προσπαθεί απεγνωσμένα να γαντζωθεί στη χαμένη του νιότη τηρώντας ευλαβικά την καθημερινή του ρουτίνα, καθώς η γυναίκα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη μοναξιά της.

Ο Φοίβος Γεωργιάδης και η Έλλη Κυριακίδου υποδύονται τους αντίστοιχους ρόλους, ενώ η Τώνια Μισιαλή υπογράφει, εκτός από τη σκηνοθεσία, το σενάριο και την παραγωγή της ταινίας που αποτελεί το δεύτερο κινηματογραφικό της εγχείρημα.  

Ανάμεσα στις 43 ταινίες που έχουν επιλεγεί να διαγωνιστούν στο 36ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, συγκαταλέγονται άλλες τρεις κυπριακής παραγωγής: «Σκιαμαχία» του Ντίνου Γρηγορίου, «Πάνω ή Κάτω» του Γιώργου Κουκουμά και «Άννα» του Σπύρου Χαραλάμπους.  

Παραγωγής 2012, η ταινία «Πάνω ή Κάτω» παρακολουθεί το μάλλον μεταφυσικό ταξίδι τριών αγνώστων μέσα σε έναν ανελκυστήρα.

Παλιές γνώριμες οι άλλες δυο ταινίες, καθώς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2012, η μεν «Σκιαμαχία» απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας Μιχάλη Κακογιάννη και Ειδική Μνεία Καλύτερου Ήχου σε κυπριακή ταινία, η δε «Άννα» τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η ταινία «Άννα» συμμετέχει, ακόμη, στο διαγωνιστικό τμήμα του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τέχνης «Two Riversides», που λαμβάνει χώρα στις πόλεις Kazimierz Dolny και Janowiec της Πολωνίας, μεταξύ 27 Ιουλίου και 4 Αυγούστου 2013, ενώ αναμένεται να διαγωνιστεί και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο (16-24 Αυγούστου 2013), όπου θα κάνει διεθνή πρεμιέρα.  

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ