Άρχισαν οι επαφές Κουγιάλη στο Ισραήλ για ενέργεια και υδατίνους πόρους

Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι ευρίσκεται στο Ισραήλ από το Σάββατο και, παρά το ότι σήμερα αρχίζει ουσιαστικώς το πρόγραμμα της επίσκεψής του, ήδη πραγματοποίησε “κάποιες επαφές με επισκέψεις, στην ουσία, σε υποδομές αφαλατώσεων και αστικών λυμάτων δευτεροβάθμιας κα τριτοβάθμιας επεξεργασίας”.

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Κουγιάλης, “θα έχουμε γύρω στις 10:30 το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ισραήλ, Γέαρ Σαμίρ, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα συναντηθούμε με τον Υπουργό Ενέργειας και Υδατίνων Πόρων, Σιλβάν Σαλόμ”.

Ερωτηθείς για το μήνυμα του Προέδρου Αναστασιάδη, το οποίο λέγεται ότι μεταφέρει προς την Κυβέρνηση του Ισραήλ, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ότι “είναι μηνύματα του Προέδρου και του Υπουργού Ενέργειας που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και αυτόν των υδατίνων πόρων και είναι για τα θέματα επί των οποίων επιθυμούμε να συνεργασθούμε και για να προωθήσουμε αυτήν τη συνεργασία το συντομότερο δυνατό”.

Ως προς τί ακριβώς θα συζητηθεί στον τομέα των αφαλατώσεων, μιας και η κατασκευή των απαιτουμένων εγκαταστάσεων έχει ολοκληρωθεί στην Κύπρο, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι, “όσον αφορά τις αφαλατώσεις, πλέον θα εξετασθεί ο τομέας της ενεργειακής διαχείρισης”.

“Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι μονάδες”, συνέχισε ο Υπουργός, “είναι ενεργοβόρες, καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσουν και θα πρέπει να μπούμε στη λογική του πώς εξοικονομείται ενέργεια στη λειτουργία αυτών των μονάδων αφαλατώσεων και αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν σήμερα με τον κ. Σαλόμ, μαζί επίσης με τα θέματα επεξεργασίας και χρήσης των υδάτων από τα αστικά λύματα”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ