Επανήλθε η ομαλότητα στις Κεντρικές Φυλακές

 Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου είπε ότι μετά από τη συζήτηση που είχε με τους φυλακισμένους και την υποβολή αιτημάτων αναφορικά με τη λειτουργία των φυλακών, «αφού ψες αξιολογήθηκαν αυτά τα αιτήματα, ο διάλογος συνέχισε σήμερα και τελικά οι φυλακισμένοι πείστηκαν να επανέλθουν στις εργασίες τους και να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία των φυλακών, χωρίς αυτοί να αποφεύγουν να σιτίζονται».

Είναι μια καλή και σημαντική εξέλιξη, πρόσθεσε, διότι με αυτή την ενέργεια επανέρχεται η αρμονική λειτουργία των φυλακών και καθιερώνεται μια νέα πρακτική συνεργασίας μεταξύ των φυλακισμένων, των δεσμοφυλάκων και της Διεύθυνσης των φυλακών, κάτι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.

Εξετάζοντας τα προβλήματα γενικότερα στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, ο κ. Νικολάου, συζήτησε μαζί με τον Υπουργό Υγείας την ενίσχυση του ιατρικού κέντρου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε οι φυλακισμένοι να τυγχάνουν της ανάλογης ιατρικής εξέτασης και νοσηλείας στην κοινωνία των φυλακών.

Ερωτηθείς εάν εννοεί και ενίσχυση με ψυχολόγους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε καταφατικά.

Όσον αφορά το διορισμό ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα ερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες «από την κατάσταση μεταχείρισης του αυτόχειρα, όσο και την κατάσταση που τον οδήγησε στη λυπηρή αυτή πράξη του», ο κ. Υπουργός είπε ότι αναμένει από τους ποινικούς ανακριτές να προσδιορίσουν αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και αν εντοπισθούν θα καταλογιστούν.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε να του κατατεθούν πρόσθετα στοιχεία για τα επεισόδια «που ακολούθησαν το θλιβερό αυτό γεγονός, στις 15 Αυγούστου, για να δω τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τους φυλακισμένους οι δεσμοφύλακες. Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα, δεν έχει προσδιοριστεί χρόνος, αλλά να είστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια είναι να εξεταστεί κατά προτεραιότητα το όλο ζήτημα και η έρευνα να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται».

Ερωτηθείς εάν υπάρξουν διαθεσιμότητες, συνέστησε να αναμένουμε το πόρισμα της έρευνας.

Σε ερώτηση είπε ότι οι ανακριτές είναι οι Αθανάσιος Σωκράτους και Μιχάλης Μιχαηλίδης, πρώην μέλη της Αστυνομίας.